Silikonefuge i badeværelse

HÅNDELAG: Når den gamle silikonefuge i badeværelset er blevet grim og tør, skal den skiftes. Det kræver håndelag og præcision, men er ikke en umulig gør det selv-opgave.

FJERN GAMMEL SILIKONEFUGE I BADEVÆRELSET
1. Den gamle fuge skæres fri i begge sider med en hobbykniv. Pas på, at kniven ikke går så dybt, at den rammer vådrumsmembranen inde bagved. Den er vandtæt og sej, men nem at ødelægge.
2. Den gamle fuge trækkes forsigtigt ud – helst så den ikke knækker. Prøv at løsne den forsigtigt i siderne med kniven, samtidig med at der trækkes.
3. Siderne skrabes rene for silikone. Det er en langsommelig proces, men det er vigtigt at være grundig her og prøve sig lidt frem med æggen og med bagkanten af knivsbladet på skift.
4. Fugen pensles ren for fedt med acetone. Det er lettest at hælde acetonen op i en bøtte, mens man arbejder. Sørg for god udluftning.

OBS! SILIKONEFJERNER

Medmindre man er meget omhyggelig med efterfølgende rengøring af fugen, anbefaler vi, at man undgår silikonefjerner, når den gamle, “sorte” silikonefuge skal fjernes. Sidder der en smule rester af den gamle silikonefuge tilbage, og sidder de godt fast, generer de ikke.

Silikonefjerner opløser ganske vist effektivt den gamle silikone, men er der stadig noget fjerner tilbage, vil den desværre også opløse den nye silikone, så denne ikke kan binde ordentligt.

Vælger man at bruge silikonefjerner, er det afgørende at sørge for at rense fugen med en våd klud – evt. med lidt eddike på – mindst to gange. Inden påføring af ny fuge kan man med fordel lave en prøve, så man er sikker på vedhæftning.

Silikonefuge i badeværelse

Er silikonefugen i badeværelset blevet sort, anbefaler vi, at man undgår silikonefugefjerner.

REDAKTIONEN ANBEFALER: De 8 vigtigste fugemasser

LÆG NY SILIKONEFUGE I BADEVÆRELSET
1. Spidsen af fugepistolen skæres med et skråt snit, så åbningen passer til fugen. I første omgang hellere en smule for lille end for stor, men når der skal fuges, skal åbningen netop gabe over hele fugen.
2. Fugen fyldes helt op med fugemasse, så der ikke er slip i siderne. Regn ikke med, at man kan flytte overskydende fugemasse fra et sted til et andet, som man fx kan med akrylfugemasse.
3. For ikke at tvære fugemasse ud på fliser og mørtelfuger fugtes disse med vand tilsat sulfo. Fugen skal være fyldt HELT ud! Kommer der vand mellem silikone og sider, får fugen aldrig fat.
4. Fugen trykkes tæt og formes glat i én bevægelse med en fugepind, der har trukket i vand tilsat rigeligt med sulfo. Husk også at rense de tværgående mørtelfuger med spidsen af fugepinden.
5. Silikonefugen glattes om nødvendigt med den krumme yderside af fugepinden. Herefter skal den have ro i mindst et døgn, inden den påvirkes af vand.
6. Fugepinden kræver håndelag. Og fugebrikker af silikonegummi er et udmærket alternativ. De fås med forskellige profiler. Vær opmærksom på at trykke fugemassen helt ind.

TIPS: Opbevaring

Silikonefugemasse skal opbevares tørt og frostfrit. I uåbnet stand kan det holde sig i to år. I åbnet stand kan det holde sig i op til et år, hvis man vel at mærke sørger for at lukke patronen lufttæt af. Efter brug skrues patronspidsen af, og hullet forsegles fx med plastfolie og tape.

VIGTIGT! Maling af fuger

Silikonefuger kan IKKE males. Malingen kan ganske enkelt ikke binde på overfladen. Næsten alle fugemasseproducenter har silikonefugemasse i forskellige nuancer af hvid og grå. Enkelte producenter, fx Mapei, fører silikonefugemasse i kraftigere farver.

TIPS: Vedligeholdelse

Silikonefugemasse indeholder organiske stoffer, som kan angribes af svamp. Og er der først kommet svamp, er der kun én løsning: Fugen skal skiftes. Med aftørring efter brusebad, god ventilation og jævnlig desinficering med fx Atamon kan fugens levetid forlænges betydeligt.