Udskift fugen - så holder vinduet længere

Fugen under vinduet skal selvfølgelig være tæt. Men den skal også være lagt rigtigt. I bunden af vinduesrammen er der nemlig en drypkant, som skal være fri. Ellers risikerer du simpelthen, at vinduets ramme rådner.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
75 kroner
Fugen har suget fugt, fordi den er lagt helt ud til vindueskarmens kant.

Fugen har suget fugt, fordi den er lagt helt ud til vindueskarmens kant.

Intro

Tanken var helt sikkert god nok, da mørtelfugen under vinduet blev lagt: Vinduet skulle beskyttes effektivt mod regn, sne og fugt. Desværre var der en vigtig detalje, der blev overset, og det kunne have kostet vinduet livet, hvis det ikke var blevet opdaget i tide: I vinduets bund er der en not (rille), som sørger for, at vand, der render ned ad vinduet, kan dryppe af.

Når fugen bliver lagt helt ud til kanten af vinduets bundramme, så bliver drypkanten blokeret. Det betyder, at det vand, der løber ned ad vinduet, bliver fanget af fugen. Fugen bliver fugtig, og fugten ligger nu helt op ad rammen. Med tiden vil det betyde, at træet rådner.
Oven i det vil frost i den fugtige fugemørtel betyde sprængninger – små revner, der åbner for, at endnu mere fugt kan trænge ind. Det er skruen uden ende – medmindre der gribes ind i tide, inden rammen rådner.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du lægger en ny fuge på den helt rette måde.

God fornøjelse!

PROBLEM:
Den gamle mørtelfuge under vinduet ligger så langt fremme, at vandet kan samles og trænge ind i træet, så risikoen for, at det rådner, øges.

LØSNING:
Den gamle fuge fjernes, og der sættes en ny fuge af bygningssilikone i. Den trækkes så langt tilbage, at drypkanten under vinduesrammen er fri.

Tidsforbrug

1-2 timer

Pris

Cirka 75 kroner

Sværhedsgrad

Vær forsigtig, når du fjerner den gamle fuge, så du ikke beskadiger vindue eller sålbænk. Og så kræver det lidt håndelag at lave en flot glat fuge.

Vejledning

1

Den gamle mørtelfuge fjernes med en hammer og mejsel. Det skal gøres forsigtigt, så du ikke kommer til at beskadige vindue eller sålbænk, som nu bliver mere synlige.

2

Der gøres rent under vinduet, så alt støv fjernes fuldstændigt. Det er nødvendigt, for at den nye fuge af bygningssilikone hæfter ordentligt. Lunkent vand og en svamp fungerer fint.

3

Læg en 15 mm bagstop-byggefuge ind bagest i fugen. Den runde form sikrer, at fugen får den optimale elastiske form, hvor den er tyk foroven og forneden og lidt tyndere på midten.

4

Lav en fuge hele vejen hen under vinduet. Her er brugt grå elastisk byggesilikone, der lægges i et jævnt lag. Køb en god silikone med en lang afhærdningstid, som sikrer, den er elastisk.

5

Fugen trykkes på plads med en fugepind, så den bliver mere jævn. Lad træfugepinden stå i sulfovand i et par timer, inden du bruger den, så fugemassen ikke sætter sig fast på pinden.

6

Glit fugen med lange strøg, så fugen får en flot jævn slutfinish - helst lige så glat og jævn som bundkarmen. Du får det bedste slutresultat, hvis du dypper fugepinden ofte i sulfovandet.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...