Malerfuge

SMART EGENSKAB: Malerfugens hovedegenskab er, at den kan males over med en vandopløselig maling, selvom den er elastisk.

HVAD BRUGES MALERFUGE TIL?
SMÅSPRÆKKER
Revnen mellem tapet og fodpanel er ikke pæn og skal spartles ud. Det er malerfugen perfekt til, fordi den er elastisk og følger med, når træ og væg arbejder.
HJØRNESAMLINGER
Man støder to baner filt eller væv sammen i et hjørne og dækker samlingen med en stribe malerfuge, før der males. På den måde bliver samlingen perfekt.
LYDISOLERING
Når man sætter en lydisolerende skillevæg op, skal der to lag gips på hver side. Det inderste lag gips fuges foroven, i bunden, i samlinger og i siderne, så lydbroer undgås.
HVORDAN BRUGES MALERFUGEN?
Malerfugen købes i patroner med cirka 300 g. Spidsen skæres af fugepatronen, og den medfølgende sprøjtespids skrues på. Patronen monteres i en fugepistol, og sprøjtespidsen skæres til med et skråt snit, der er en anelse mindre end fugens bredde. Herefter er det bare at trykke på pistolen og fylde fugen ud. Er den meget bred og dyb, skal der lægges et fugestop (papir fungerer fint) i bunden.
Når fugen er påført, trækkes den glat med en spartel eller allerbedst med en fugebrik af silikone. Brikkerne fås i sæt med forskellige profiler, så det er muligt at lave både runde, flade, retvinklede og skrå fuger. Overskydende fugemasse fjernes omgående med en fugtig klud. Når overfladen er tør, kan den males.

Vigtigt om ftalater!

Nogle producenter tilsætter blødgøringsmiddel (ftalat) til fugemassen. Det er hormonforstyrrende, så vi anbefaler, at man ofrer lidt flere penge og køber fugemasse uden ftalater.

Særligt ved tørretid

Jo hurtigere en malerfuge tørrer i overfladen, desto hurtigere kan man male ovenpå. Til gengæld skal man være hurtig med at afrette fugen med fugebrikken, for når overfladen først har “fået skind”, er den svær at glatte pænt ud. Tjek tørretiden på produktets datablad på nettet.

VARIANTER AF MALERFUGE
BUDGET ACRYLFUGEMASSE 501 Hvid fugemasse, som anvendes indendørs omkring døre og vinduer samt til udfyldning af revner, pladesamlinger m.m. Klarer op til 25 mm fuge. Optimal fugebevægelse ved fugebredde over 7,5 mm.
ACRYLFUGEMASSE 557
Samme egenskaber som Budget Acrylfugemassen og bruges de samme steder. Denne fugemasse kan dog også anvendes til “lydfuger” mellem gulv/loft og skillevæg. Fås i hvid, sort, grå og brun.
SMALFUGE 509
Fugemasse, der bliver transparent, når den hærder. Hæfter på næsten alt og kan bruges både som tætningsmasse og som lim. Kan males over med næsten al slags maling. Hindrer vandindtrænging.
MALERFINISH 558
Hvid fugemasse med et meget lille svind, når den hærder. Indeholder ikke ftalater, hvorfor den kan slibes, før den males over. Ideel til smalle fuger, revner m.m. indendørs. Fugtbestandig, men ikke vandtæt.
MS-MULTI 20
En MS-hybrid polymermasse, som er mere elastisk end akrylfugemasse. Der kan påføres et nyt lag fuge oven på den allerede hærdede fuge, og den kan males over med vandfortyndbar maling.
MULTISEAL
En meget elastisk fugemasse baseret på SMP-polymer. Meget temperaturbestandig (fra -40 °C til +90 °C). Fås i syv forskellige farver og kan overmales med vandfortyndbar maling.
NØDVENDIGT VÆRKTØJ
FUGEPISTOL
Sørg for at købe en fugepistol af metal i en ordentlig kvalitet. Der er tryk på, når den tyktflydende fugemasse skal ud, og en plasticpistol holder ikke ret længe.
FUGEBRIKKER
Til at rette fugen pænt af med bruger maleren en fugepind af træ. Det er dog meget lettere at bruge silikonebrikker med forskellige profiler til arbejdet.
FUGTIG KLUD OG EN AVIS
Det lyder banalt, men husk en avis til at lægge fugepistolen på. Pistolen stopper nemlig ikke, når man slipper aftrækkeren, og man ender nemt med en klat fugemasse på gulvet. Lige så nødvendigt er det med en fugtig klud, for uanset hvor omhyggelig man er, vil der komme fugemasse overalt.