God planlægning og nøje opmåling er afgørende for, at et projekt bliver en succes. Og både i den indledende fase, og når du går i gang med selve arbejdet, er der små fif, der gør, at du kan opnå et resultat, der er helt præcist.

Nogle gange er det et værktøj, der kan gøre forskellen ... overfræseren kan fx indstilles i brøkdele af en millimeter, når du skal undersænke rendejern i et nyt tag. Og kap/geringssaven er uovertruffen, når du skal skære træ i vinkel. Andre gange er det metoden, der er afgørende. Det bedste eksempel er nok læresætningen fra den gamle græker Pytagoras. Hans opskrift på, hvordan du opnår en vinkel på 90 grader, er stadig den bedste vej, når du skal bygge skur i haven eller en skillevæg indendørs.

Mange af de fif, vi viser her, er nogle, professionelle håndværkere bruger næsten dagligt. Maleren bruger for eksempel altid malertape, når hun skal male et felt på en væg. Og brolæggeren trækker altid læggegruset af langs to lange rør. Fordi det er de bedste metoder, når arbejdet skal være præcist.

1. Når du sætter tagrenden op

Tagrender skal have et fald på mindst en centimeter pr. meter hen mod nedløbet. At faldet er korrekt, kan du måle ved at bruge vaterpas og tommestok, og du kan trække en snor, du kan arbejde efter.

I denne del af arbejdet er det ret nemt at opnå den præcision, der er nødvendig. Men når du skal bukke nye rendejern og montere dem på et nyt tag, skal du “svede” lidt mere. Nøje opmåling og godt værktøj er nødvendigt. Det er svært at bukke rendejernene præcist uden en rendejernsbukker, og når rendejernene skal sættes fast på det nye tag, kan det være nødvendigt at undersænke dem. Det gør du bedst med en overfræser.

2. Når du maler kanter

Når du skal male en kant, fx langs lofter, paneler og stik- kontakter, kan det godt lade sig gøre at klare opgaven på fri hånd, hvis du er meget omhyggelig. Men hvis du skal male et felt på en væg, og overgangen mellem to farver skal stå knivskarp, kræver det malertape.

Først måler du op og markerer feltet. Så sætter du malertapen på, og så kommer tricket: Du forsegler først kanten af malertapen med den maling, du vil bruge på den anden side af malertapen. Når malingen er tør, kan du male selve feltet.

Download hele artiklen og få alle 10 fifs til et HELT præcist resultat ...

  1. Når du lægger fliser og klikgulv
  2. Når du fuger
  3. Når du bygger i vinkel
  4. Når du bygger sokkel
  5. Når du monterer greb
  6. Når du skærer træ i vinkel
  7. Når du sætter fliser på væggen
  8. Når du retter grus af