SÅDAN! Sæt den løse plug solidt fast igen

Med de rette skruer og plugs kan alt komme til at hænge fast. Men nogle gange går det ikke så nemt. Her var pluggen boret ind i en fuge, og med tiden har den løsnet sig. Det fikser vi med et godt, gammelt snedkertrick.

Pluggen er løs: Sådan sætter du den fast igen

Murfugen kan ikke holde til bevægelser og belastning. Hvis du kan, så bor i stenen i stedet.

Intro

Det er ikke altid, man er herre over, hvor alle skruer skal placeres, når der hænges ting op på en væg. Her har vi for meget lang tid siden sat en håndklædeholder op i køkkenet. Den er skruet fast med to skruer i hver ende – uheldigvis har begge skruer i den ene ende ramt en fuge.

I starten sad den meget godt fast, men efterhånden har beslaget løsnet sig, og hullet omkring pluggen er så stort, at der ikke længere kan sidde noget fast i den.

Drop pluggen

En murfuge er ikke tilstrækkelig hård til at kunne holde til de bevægelser, der opstår, hver gang nogen skal bruge et viskestykke eller et håndklæde. Så med tiden vil selv de bedste plugs løsne sig. Det samme kan ske, hvis du ikke har været tilstrækkelig omhyggelig med at støvsuge hullet, efter at du har boret det, og inden pluggen blev sat i.

Her løser vi problemet på den gode, gammeldags manér. Det er faktisk ofte lettere end at skulle finde en ny og bedre plug og satse på, at genopsætningen vil lykkes med de samme skruer. Et lille stykke træ og en smule lim er alt, hvad du skal bruge.

Det skal du bruge

  • Fukssvans
  • Stemmejern
  • Hammer
  • Trælim

Vejledning

1

Find et vilkårligt stykke træ. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvad du vælger. Stik en blyant ind i hullet for at finde ud af, hvor lang den nye trædyvel skal være. Lav den mindst 5 mm kortere end hullets dybde.

2

Find et skarpt stemmejern. Brug stemmejernet til at stikke en dyvel af i træ.

3

Pas dyvlen til med stemmejernet. Dyvlen her skal bankes ind i en porøs fuge, der vil give sig lidt, så den kan vi fint lave 3-4 mm tykkere end hullets diameter. Spids pinden en lille smule, så den nemmere kan finde ind i hullet. Ret den til, hvis den ikke passer første gang. Det er vigtigt, at stemmejernet er skarpt – ikke mindst når du arbejder med så små emner.

4

Kom en klat hvid trælim på den nye trædyvel, og fordel limen med en lille pensel, alternativt med din finger.

5

Tryk den tynde ende af dyvlen ind i hullet, og bank den i bund med din hammer. Er du kommet til at lave den en smule for lang, stikker du enden af med dit stemmejern.

6

Skru beslaget på igen. Du behøver ikke vente, til limen er tør. Når skruen bliver skruet ind i dyvlen, udvider den sig og kommer til at sidde uhjælpeligt fast.

Video

TEKNIK: Gipsplugs til tunge ophæng

Hulrumsplugs sørger for ekstra stor bæreevne

TEKNIK: Gipsplugs til lette ophæng

Fås både med og uden selvskærende gevind

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...