Samling med løs fer

Skal du samle to plader kant mod kant, er en løs fer en rigtig god løsning for at få en stærk samling. Vi viser dig, hvordan du selv laver en samling med løs fer.

Hvis du har en overfræser, kan du ganske nemt samle to plader meget solidt og næsten usynligt.

Selvom man limer nok så grundigt, er en samling af to træplader kant mod kant ikke tilstrækkelig robust. Der skal forstærkning til. Det kan gøres med dyvler – det dur dog kun til relativt tykke plader. Fladdyvler eller fisk er også en mulighed, men det kræver en speciel fladdyvelfræser/fiskemaskine.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i overfræseren på 5 minutter

Her viser vi, hvordan opgaven klares nemt og solidt med en overfræser med et slidsjern og en ganske tynd krydsfinerstrimmel – i fagsprog kaldet en løs fer.

Mål op og fræs en not

Mål op, og fræs en not: Sæt et kryds på oversiden af begge de plader, der skal samles. 1

Sæt et kryds på oversiden af begge de plader, der skal samles. På den måde sikrer man, at noten fræses fra samme side. Om noten sidder præcis midt i pladekanten, er ikke så vigtigt.

Mål op, og fræs en not: Sæt fræsesålen plant med den ene plade, så fræsejernet lige går fri af emnets kant. 2

Sæt fræsesålen plant med den ene plade, så fræsejernet lige går fri af emnets kant. Pres fræseren ned, så jernet er i den ønskede dybde, og aflås i denne dybde på låsegrebet.

Mål op, og fræs en not: Med låsegrebet stadig aflåst indstilles dybdeanslaget, hvorefter det låses. 3

Med låsegrebet stadig aflåst indstilles dybdeanslaget, hvorefter det låses.

Mål op, og fræs en not: Når fræsedybden er indstillet og låst, kan overfræseren startes. 4

Når fræsedybden er indstillet og låst, kan overfræseren startes. Fræsejernet føres langs pladekanten – væk fra dig selv.

Mål op, og fræs en not: Lad fræsedybden forblive låst, så der kan fræses i præcis samme dybde på den anden plade. 5

Lad fræsedybden forblive låst, så der kan fræses i præcis samme dybde på den anden plade.

Mål op, og fræs en not: Kontrollér nu notens dybde. Samlingen skal være helt tæt, kant mod kant. 6

Kontrollér nu notens dybde. Samlingen skal være helt tæt, kant mod kant. Så feren skal være en anelse smallere end de to noters dybde tilsammen.

Lim en løs fer fast i noten

Lim en løs fer fast i noten: Inden feren limes i, laves en prøvesamling. Tjek, om kanterne på de to plader kan presses helt tæt sammen, og at de ligger fuldkommen i plan. 1

Inden feren limes i, laves en prøvesamling. Tjek, om kanterne på de to plader kan presses helt tæt sammen, og at de ligger fuldkommen i plan.

Lim en løs fer fast i noten: Snedkerlim lægges i begge noter. 2

Snedkerlim lægges i begge noter. Det gælder om at få det godt ned i noterne, men det er samtidig vigtigt, at der ikke kommer for meget i. Så kan det være svært at presse kanterne sammen.

Lim en løs fer fast i noten: Feren presses ned i den ene not, hvorefter der lægges en stribe lim på pladekanten på begge sider af feren. 3

Feren presses ned i den ene not, hvorefter der lægges en stribe lim på pladekanten på begge sider af feren.

Lim en løs fer fast i noten: Læg pladerne, så de to noter ligger nøjagtig over for hinanden. Der er nu lige præcis plads til den løse fer, når pladerne bliver skubbet sammen. 4

Læg pladerne, så de to noter ligger nøjagtig over for hinanden. Der er nu lige præcis plads til den løse fer, når pladerne bliver skubbet sammen.

Pres pladerne sammen med tvinger, og fjern den overskydende lim. Når limen er tør, slibes samlingen let. 5

Pres pladerne sammen med tvinger, og fjern den overskydende lim. Når limen er tør, slibes samlingen let.

Slidsjern med kuglelejestyr

Arbejdet med at fræse en not i kanten af et emne kan klares med en overfræser og et slidsjern eller skivenotfræsejern, som det også kaldes. Denne type fræsejern er udelukkende designet til denne opgave, nemlig at fræse tynde spor, typisk ind i kanten på et emne.

Slidsjernet fås i flere størrelser til noter fra 3 til 6 mm. Det jern, som bruges til arbejdet her, laver en 4 mm bred og 10 mm dyb not (slids). Kuglelejestyret sørger for at føre fræsejernet langs emnets kant.

LÆS OGSÅ: Fræsejern til overfræser

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker