Samling med løs fer

Selvom man limer nok så grundigt, er en samling af to træplader kant mod kant ikke tilstrækkelig robust. Der skal forstærkning til. Det kan gøres med dyvler – det dur dog kun til relativt tykke plader. Fladdyvler eller fisk er også en mulighed, men det kræver en speciel fladdyvelfræser/fiskemaskine. Her viser vi, hvordan opgaven klares nemt og solidt med en overfræser med et slidsjern og en ganske tynd krydsfinerstrimmel – i fagsprog kaldet en løs fer.

Hvis du har en overfræser, kan du ganske nemt samle to plader meget solidt og næsten usynligt.

Hvis du har en overfræser, kan du ganske nemt samle to plader meget solidt og næsten usynligt.

MÅL OP, OG FRÆS EN NOT

1. Sæt et kryds på oversiden af begge de plader, der skal samles. På den måde sikrer man, at noten fræses fra samme side. Om noten sidder præcis midt i pladekanten, er ikke så vigtigt.

2. Sæt fræsesålen plant med den ene plade, så fræsejernet lige går fri af emnets kant. Pres fræseren ned, så jernet er i den ønskede dybde, og aflås i denne dybde på låsegrebet.

3. Med låsegrebet stadig aflåst indstilles dybdeanslaget, hvorefter det låses.

4. Når fræsedybden er indstillet og låst, kan overfræseren startes. Fræsejernet føres langs pladekanten – væk fra dig selv.

5. Lad fræsedybden forblive låst, så der kan fræses i præcis samme dybde på den anden plade.

6. Kontrollér nu notens dybde. Samlingen skal være helt tæt, kant mod kant. Så feren skal være en anelse smallere end de to noters dybde tilsammen.

LIM EN LØS FER FAST I NOTEN

1. Inden feren limes i, laves en prøvesamling. Tjek, om kanterne på de to plader kan presses helt tæt sammen, og at de ligger fuldkommen i plan.

2. Snedkerlim lægges i begge noter. Det gælder om at få det godt ned i noterne, men det er samtidig vigtigt, at der ikke kommer for meget i. Så kan det være svært at presse kanterne sammen.

3. Feren presses ned i den ene not, hvorefter der lægges en stribe lim på pladekanten på begge sider af feren.

4. Læg pladerne, så de to noter ligger nøjagtig over for hinanden. Der er nu lige præcis plads til den løse fer, når pladerne bliver skubbet sammen.

5. Pres pladerne sammen med tvinger, og fjern den overskydende lim. Når limen er tør, slibes samlingen let.

Tips: Usynlig samling

Hvis samlingen skal være så usynlig som muligt, skal feren skjules. Det gør man ved at stoppe fræsningen, lige inden den gennembryder de to emners endekanter.

Slidsjern med kuglelejestyr

Arbejdet med at fræse en not i kanten af et emne kan klares med en overfræser og et slidsjern eller skivenotfræsejern, som det også kaldes. Denne type fræsejern er udelukkende designet til denne opgave, nemlig at fræse tynde spor, typisk ind i kanten på et emne.

Slidsjernet fås i flere størrelser til noter fra 3 til 6 mm. Det jern, som bruges til arbejdet her, laver en 4 mm bred og 10 mm dyb not (slids). Kuglelejestyret sørger for at føre fræsejernet langs emnets kant.

LÆS OGSÅ: Fræsejern til overfræser

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker