Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 skjulte samlinger

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når du skal lave stærke samlinger mellem to stykker træ, kræver det typisk solide skruer. De bliver enten meget synlige eller skal proppes af. Men her får du fire helt usynlige samlinger. Så kan du vælge den, der passer til netop din opgave.

Her bores skruerne på skrå. Boret styres af borelæren, og det borer både hul i pladen her og forborer i den modstående plade.

Her bores skruerne på skrå. Boret styres af borelæren, og det borer både hul i pladen her og forborer i den modstående plade.

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi 4 forskellige løsninger, der alle kan samle to stykker træ. Du kan læse, hvordan du laver samlinger med:

  • fladdyvler. Fladdyvler eller “fisk” er en meget stærk måde at samle to plader på.
  • skruer på skrå. Med skruer skjult i skrå huller, eller pocket holes på engelsk, sikrer du dig skruernes store styrke, samtidig med at skruerne bliver skjult.
  • præcise dyvler. Trædyvler er en gammelkendt og solid måde at samle træ på. Skabelonen sikrer præcisionen.
  • magnetiske skruer. To skruer (bøsninger) skrues sammen, mens de begge er skjult inde i træet. Det er en af den slags idéer, der er genial, hvis den virker. Og det gør den!

Fladdyvler

Fladdyvler eller “fisk” er en meget stærk måde at samle to plader på.

Dyvlerne fræses ind i de plader, der skal samles, og når de forsynes med lim og gøres fast i pladerne, udvider de sig og danner en superstærk og usynlig samling.

Du kan enten købe en lamelfræser eller en fræseforsats til en vinkelsliber som denne fra Wolfcraft. Fræsedybden skal indstilles, så den matcher de lameller, du vil fræse ind.

Indstil fræseren, så den rammer præcis midt i pladens tykkelse, og hold den ind mod pladekanten.

Fræs i den anden plade. Læg den fræsede plade op, så du kan fræse præcis ud for fræsesporene i den anden plade. Pres fræseren ned, så den fræser spor.

Lim fladdyvlerne ned i fræsesporene i den ene plade. De er fræset halvt ned. Den anden halvdel ender oppe i den modstående pladekant. Pres delene sammen, og lad limen tørre.

Skruer på skrå

Med skruer skjult i skrå huller, eller pocket holes på engelsk, sikrer du dig skruernes store styrke, samtidig med at skruerne bliver skjult.

Samlingen er oplagt til fx skuffer, hvor den prop, der skal skjule hullet, ovenikøbet gemmes væk i skuffens indre.

Du skal bruge en borelære og tilhørende specialbor og -bit. Boret er tyndere i spidsen, så det både kan bore hul i siden af den ene plade og forbore til en skrue i den modsatte plade. Den ekstra lange bit sikrer, at du kan skrue skruen skråt i. De skrå dyvler følger med sættet “Wolfcraft Undercover Jig”, så du kan skjule hullet.

Indstil pladetykkelsen på borelæren. Borelæren er udstyret med millimeterangivelser.

Justér boret, så det passer. En lille unbrakoskrue låser dybdestoppet.

Bor hul. Borelæren låses sikkert fast med en spændetvinge.

Sæt skruen i med specialbitten. Den ekstra lange bit gør det muligt at spænde skruen helt til.

Lim en passende prop (følger med sættet) ind i hullet. Slib den til.

Præcise dyvler

Trædyvler er en gammelkendt og solid måde at samle træ på. Skabelonen sikrer præcisionen.

Små, runde dyvler kender vi bl.a. fra de møbler, der købes som samlesæt. Når du selv bygger og vil samle med dyvler, kan det være en udfordring at placere huller og dyvler præcist nok.

Med skabelonen her fra Wolfcraft er det blevet noget nemmere at placere dyvlerne helt præcist.

Bor huller i pladekanten. Skabelonen sikrer, at du rammer midt i pladekanten. Brug dybdestoppet, så du kun borer hullet halvdelen af dyvlens længde.

Kom trælim i hullerne, og stik dyvlerne ned i hullerne.

Indstil boredybden. Borelæren er 25 mm høj. Denne højde skal lægges til det stykke, dyvlerne stikker ud af pladekanten.

Læg pladen på den modstående plade. Afstanden til kanten er markeret med en streg på siden af borelæren. Bor huller gennem skabelonen med dybdestop på boret. Din indstilling af skabelonen (trin 3) sikrer den rette dybde af hullerne. Saml de to plader uden lim. Tjek, at de går tæt sammen, og kom så lim i hullerne og på pladen mellem hullerne. Pres pladerne sammen, og lad limen tørre under pres.

Magnetiske skruer

To skruer (bøsninger) skrues sammen, mens de begge er skjult inde i træet. Det er en af den slags idéer, der er genial, hvis den virker. Og det gør den!

Når de to bøsninger er skruet ind i hver sin plade, sikrer skrueforsatsen Lamello Invis Mx2, at bøsningerne skrues sammen med magnetkraft. Du sætter den på din skruemaskine og holder den op mod træet. Samlingen bliver helt tæt og kan klare en belastning på op til 250 kg. Og den kan skilles ad igen, hvis du får brug for det.

Bøsningerne bores ind i de to plader med et 12-mm-dyvelbor. Opmålingen til indboringerne skal være meget præcis. Bøsningerne skal placeres præcis over for hinanden. Det påspændte dybdestop sikrer, at du rammer den nøjagtige boredybde. Tjek, at du borer helt lodret ind i begge plader.

Her vises princippet for placeringen af de to bøsninger. Den korte (nederst) bores 15 mm ind i træet, og den lange kræver en huldybde på 37 mm.

Begge bøsninger er forsynet med et udvendigt gevind, der skærer sig ned i træet, når du skruer dem i.

Bøsningerne er placeret korrekt 4. Bøsningerne er placeret korrekt i begge sider. Bøsningerne skal sidde pr. 20 cm, og afstanden fra træets yderside til bøsningernes centrum må maks. være 15 mm. Ellers kan magnetismen ikke nå derind.

Og så det helt magiske! Magneten monteres i en skruemaskine med et omdrejningstal på 1.200-1.500 omdr./min. og omdrejningsretning med uret. Når den roterende magnet holdes tæt mod samlingsstedet, vil gevindet rotere og skrue sig ind i gevindbøsningen. Når omdrejningsretningen vendes, adskilles bøsningerne.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): 4 skjulte samlinger
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage