Gør Det Selv kursus om bygningsbeslag

Du sparer tid, når du samler tømmer med bygningsbeslag. Og det går ikke ud over stabiliteten – faktisk er resultatet ofte mere solidt. I hvert fald hvis man ikke er udlært tømrer. Lær, hvilke beslag du skal bruge - og hvordan de bruges.

Der er ikke noget så sjovt som at kunne gøre tingene på den halve tid. Især hvis det ikke går ud over kvaliteten af arbejdet.

Med bygningsbeslag vil du kunne spare mere end halvdelen af den tid og det arbejde, der går, når man samler tømmer på den gammeldags, traditionelle måde med tapsamlinger, blade, sadelhak, franske låse og så videre.

Vi har været en tur rundt i byggemarkedet og pillet en masse bygningsbeslag ud, som vi vil demonstrere brugen af i dette kursus. De fleste af beslagene kender du sikkert allerede, andre har måske fået dig til at tænke over, hvad de skal bruges til.

LÆS OGSÅ: Vinkelbeslag: Byg med vinkelbeslag

Brug beslagene rigtigt

Fælles for alle beslagene er, at der er nogle regler for montering, der dels sikrer, at beslagene yder optimalt, og dels sikrer, at du ikke ved et uheld kommer til at opnå den modsatte effekt, nemlig at svække din konstruktion.

Det er fx en udbredt misforståelse, at alle huller i en hulplade skal fyldes ud med søm. Det skal du ikke, for du kan risikere, at træet flækker i endetræet, og så holder sømmene pludselig ikke fast mere. Det har faktisk lagt en dansk idrætshal ned for et par år siden.

Disse regler og flere til vil vi gennemgå i kurset, samtidig med at vi viser en masse praktiske øvelser, hvor du får lejlighed til at prøve at samle alt fra et spær til et legehus til to stykker rundtømmer.

Du kommer også til at rejse en stolpe på en bundrem og støtte med vinkelbeslag, ligesom du skal forlænge et stykke spærtræ med et gerberbeslag.

Det lærer du i Gør Det Selvs kursus om bygningsbeslag

Kurset blev første gang bragt i Gør Det Selv-magasinet i 2010. Kurset består af 6 dele fordelt ud over 22 sider:

  • Del 1: Byg med beslag Her kan du se, hvor og hvordan nogle af de mest almindelige bygningsbeslag anvendes.
  • Del 2: Vinkelbeslag De beslag, vi viser her, kender de fleste af os, og vi bruger dem flittigt. Men de skal bruges rigtigt, så tilbygningen eller carporten ikke vælter en dag.
  • Del 3: Bjælkesko Lav superstærke tømmersamlinger uden at bruge tid på at lave omstændelige hak- eller bladsamlinger. Bjælkesko gør livet meget lettere.
  • Del 4: Stolpesko Med stolpesko kan du understøtte stolper, haveskur og træterrasse, så de holder meget længere. Så løft stolperne fri af jorden og undgå, at de rådner op på grund af fugt. Og skal en stolpe en skønne dag skiftes ud, kan det gøres uden en besværlig udgravning.
  • Del 5: Specielle beslag Bygningsbeslag er andet end vinkler og stolpesko. Se her, hvor og hvordan du bruger nogle af de mere specielle.
  • Del 6: Beslag til vindafstivning Bygger du et tag med spær og uden fast undertag, skal du huske vindafstivning, så taget ikke kan vælte.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer