Sådan laver du en slidssamling

Problem:

Det lyder så nemt at lave en slidssamling af rammetræ, men jeg synes, det er temmelig vanskeligt. Er der ikke nogle tips?

Løsning:

En slidssamling består af en tap og en slids. Normalt deler man endetræet op i tre lige store dele, så tappen og slidsen fylder en tredjedel af træet. Det kræver lidt omhu med opstregningen og så præcision i selve udsavningen, men så er det heller ikke sværere.

Når delene er streget op, skal slids og tap saves ud – sav på indersiden af stregerne til slidsen og på ydersiden af stregerne til tappen. På den måde vil samlingen blive stram. Brug en skærekasse, når fligene (A) omkring tappen (B) skal saves ud, og spænd træet fast, inden du går i gang med at stemme slidsen (C) ud i det andet stykke træ. Det bør foregå fra begge sider. Hug først lodret ned, derpå skråt, og fjern den første bid. Fortsæt med et lodret hug og et skråt snit, til du når midten. Vend træet, og gør det samme fra den anden side, indtil hele slidsen er hugget ud.

Husk, at savearbejdet skal foregå med en skarp, fintandet sav, og stemmejernet skal være skarpt og holdes som vist på tegningen.

Step 1

Mærk op til tappen (B), og husk at save på ydersiden af stregerne. Sav overskuddet (A) i siderne væk.

Step 2

Mærk slidsen (C) op på det andet stykke, og sav på indersiden af stregerne her. Så spænder samlingen helt perfekt.

Step 3

Stem slidsen ud, først lodret ned og så på skrå. Bid for bid, indtil du når midten. Vend træet om, og gentag.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer