Plader mødes i stærk samling

En af de stærkeste måder at samle to plader kant mod kant på er samling over en liste, en løs fer. Eksperten viser dig, hvordan du gør.

Intro

Sådan! - skal det gøres

Selv om du limer nok så grundigt, er en samling af to træplader kant mod kant ikke tilstrækkelig robust. Det er også møgbesværligt at styre en våd limsamling.

Dyvler er en løsning, men det er svært at bore præcist for i begge sider af samlingen. Fladdyvler (fisk) er glimrende, men de kræver en speciel fladdyvelfræser, der kun kan bruges til dette ene formål.

Heldigvis kan din overfræser, med hjælp fra et skivenotfræsejern (et slidsjern), fremtrylle riller i pladekanten. Og i rillerne kan du lime en liste (en løs fer). Her viser vores ekspert metoden, der sikrer en robust og næsten usynlig samling.

Vejledning

01
Sådan gør du 9 Trin

1

Du skal bruge en overfræser og et slidsjern. Slidsjernet fås i flere størrelser. Det viste fræser en 4 mm bred not (slids), der er 10 mm dyb. Kuglelejestyret fører jernet langs emnets kant.

2

Det er vigtigt, at der fræses fra samme side. Så sikrer du, at noten fræses samme sted på begge plader. Om det er præcis midt på pladekanten, er ikke vigtigt.

3

Indstil fræsedybden, og lås den fast. Start fræseren, og før slidsjernet sideværts ind i emnekanten.

4

Kontroller notens dybde. Samlingen skal være helt tæt, kant mod kant, så feren skal være smallere end de to noters dybde. Her er den sammenlagte dybde 20 mm, så feren er 18 mm bred.

5

Lav en prøvesamling. Tjek, at emnekanterne kan presses tæt sammen, og at de ligger fuldkommen i plan.

6

Læg snedkerlim i begge noter. Der skal ikke for meget lim i. Hvis du overdriver mængden, kan det være svært at presse kanterne sammen.

7

Pres feren i den ene not, og læg en stribe snedkerlim på pladekanten på begge sider af feren. Du er nu klar til den endelige samling med den anden plade.

8

Klar til samling. De to noter ligger nøjagtig over for hinanden, og der er præcis plads til den løse fer, når pladerne bliver skubbet sammen.

9

Sådan! Pres pladerne sammen med tvinger, fjern den overskydende lim, og slib let, når limen er tør. Så har du en stærk, men usynlig, samling af to plader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer