Intro
Vejledning
01
Hulkellister
4
Trin
Start med at save den ene liste i et normalt smigsnit på 45°. Herefter saver du med en tynd løvsavsklinge langs den krumme linje, som smigsnittet lavede på forsiden af listen. Snittet skal være vinkelret på listen.
Vend listen om, og sav lodret ned til kurvesnittet. Så får du det hak, som du kan se i bunden af listen på billede 3 og 4.
02
Fodlister
5
Trin
Sav først det ene panel af vinkelret og det andet i et snit på 45 grader. I det smigskårne panel skal du nu skære med en stiksav vinkelret på forsiden, så du skærer “trekanten” næsten af. Skær IKKE helt igennem. Stop, 4 mm inden du har skåret hele panelet igennem.
Skær ind fra enden, så du får et trekantet “låg” i overkanten af panelet. Låget skal være cirka 4 mm tykt. Bliver det for tyndt, risikerer du, det knækker.
Læg flappen ind over den liste, du blot skal støde op mod væggen, og streg flappen op på listen. Skær herefter med en hobbykniv langs stregen, før du stemmer ud med et skarpt stemmejern.
Stem det opmærkede område væk i en tykkelse på 4 mm. Stem først lodret ned i stregen og derefter forsigtigt ind fra siden. Slib evt. udstemningen helt glat bagefter.
Tegning
Hulkellister
Indvendige hjørner skal kontraskæres. Fordelen ved denne metode er, at hjørnesamlingen næsten ikke kan ses ovenfra. Og du undgår, at geringssamlingen begynder at gabe, efterhånden som træet arbejder. Snedkerens løsning kræver lidt behændighed og en speciel løvsavsklinge til nedstrygeren, hvis du da ikke har en svejfsav, som vi bruger her i artiklen. Til gengæld er det kun den ene af listerne, du skal arbejde med, den anden skæres bare af vinkelret. Udvendige hjørner samler snedkeren normalt på gering, altså et almindeligt 45 graders snit, som samles i en 90 graders vinkel.
I den ene liste saver du først et 45 graders snit som til en normal geringssamling.
Den anden liste saves bare af på 90 grader.
Sav derpå vinkelret på listen, og følg den krumme linje (A) efter 45 graders snittet. Og sav så et hak af i bunden (B), så listen kan skydes ind over den anden liste.

Fodlister
Indvendige hjørner med snydegering. Indvendige hjørner kan godt samles på gering, men samlingen bliver meget nemt synlig oppefra, særligt hvis den ikke er 100 procent præcis, fx fordi væggene jo sjældent mødes i nøjagtigt 90 grader. Derfor laver snedkeren ofte en snydegering, som skjuler samlingen totalt, når fodlisten ses ovenfra. Det er kun den ene af de to fodlister, der mødes i et hjørne - du skal skære i smig, inden du kan lave snyde-geringen. Den anden støder du blot op til væggen. Udvendige hjørner samles på alm. gering, men husk at sikre dig, at vinklen faktisk er 90 grader. Ellers skal du bruge vinkelhalverings-tricket, som vi beskriver på modstående side.

Sådan gør du når hjørnet er skævt
Ofte vil du opleve, at væggene ikke mødes i præcis 90 grader, og det gælder, uanset om du vil samle lister på gering i indvendige eller på udvendige hjørner. Selv ganske små og i øvrigt ubetydelige unøjagtigheder i byggeriet gør, at de fleste hjørner snarere er nogle grader større eller mindre end 90. Så kan du skære nok så præcist i 45 graders snit og stadig opleve, at fodlisterne eller skyggelisterne gaber. Du kan naturligvis komme et stykke vej med fugemasse og maling, men hvis du vil gøre det lidt bedre (eller vil lade listerne stå umalede), må du finde vinkelhalveringslinjen. Det lyder mere kompliceret, end det er, for i virkeligheden skal du blot slå et par streger og alliere dig med en smigvinkel.
Udvendigt hjørne:Læg et lige bræt (A) eller et vaterpas langs den ene væg (B), og tegn en streg langs brættets yderside. Læg nu brættet langs den anden væg (C), og streg op igen.
Tegn en streg (D) fra det punkt, hvor de to linjer mødes, til det udvendige hjørne. Det er den såkaldte vinkelhalveringslinje.
Læg derefter en smigvinkel langs væggen, og lad det tynde blad følge vinkelhalverings-linjen. Overfør vinklen til din kap/geringssav, og sav de to lister til. Herefter vil samlingen slutte helt tæt.

Indvendigt hjørne:Læg et lige bræt (A) (eller et vaterpas) langs den ene væg (B), og tegn en streg langs brættets yderside. Læg nu brættet langs den anden væg (C), og streg op igen.
Tegn en streg fra det punkt, hvor de to linjer mødes, til det indvendige hjørne. Det er vinkel halveringslinjen (D).
Læg en smigvinkel, så det tynde blad følger vinkelhalveringslinjen. Nu kan du overføre vinklen til din kap/geringssav og save de to lister til med snydegering som vist her i artiklen.
