Svalehalesamling

STYRKE: Formen på tappene giver samlingen en enorm trækstyrke. Skruer og beslag er overflødige – kun lidt lim skal der til.

HULDELEN – OPMÆRKNING OG UDSTEMNING

En svalehalesamling består af en huldel og en tapdel. Antallet af svalehaler udmåles fra midten af pladen og til begge sider. Som tommelfingerregel siger man, at man får det flotteste resultat, hvis tappens top er lige så bred, som emnet er tykt. Tappens bund skal være halvt så bred som toppen.

De to yderste tappe på emnet skal være mindst halvt så brede som de øvrige – gerne lidt mindre. Vinklen på tappen skal være omkring 15 grader – ikke under.

Når man måler op, betaler det sig bedst at starte med huldelen. Når den er savet og stemt ud, kan den bruges til at strege præcist op på tapdelen.

LÆS OGSÅ: Flotte træsamlinger uden beslag

Nødvendigt værktøj

Stregmålet (1) er genialt til parallel opstregning langs en kant. De fås fra ca. 150 kroner, og selvom de har samme formål, kan de se meget forskellige ud. Skarpe stemmejern (2) er et must. Brug hellere en smal udgave, der lettere kommer til på smalle steder.

Der er også brug for en smigvinkel (3) til at mærke de skrå snit op med. Den kan låses i en bestemt vinkel, så vinklen nemt kan overføres til flere emner. Endelig er en fintandet sav (4) nødvendig til et snit uden flossede kanter.

Svalehalesamling: Værktøj
  1. Stregmål
  2. Stemmejern
  3. Smigvinkel
  4. Fintandet sand