Sådan laver du flotte svalehalesamlinger

Selvom en svalehalesamling oser af håndværk og kvalitet, kræver den faktisk kun en pæn portion præcision og en lille håndfuld helt enkelt håndværktøj. Vi viser, hvordan du laver de flotte samlinger.

Svalehalesamling

STYRKE: Formen på tappene giver samlingen en enorm trækstyrke. Skruer og beslag er overflødige – kun lidt lim skal der til.

En svalehalesamling er ikke bare flot – den er også superstærk, fordi den “låser sig selv” og dermed overflødiggør skruer og beslag. Det gør den oplagt til synlige møbelsamlinger, fx skuffer, skabe og borde.

Vi viser, hvordan du laver de flotte samlinger.

Huldelen - Opmærkning og udstemning

En svalehalesamling består af en huldel og en tapdel. Antallet af svalehaler udmåles fra midten af pladen og til begge sider. Som tommelfingerregel siger man, at man får det flotteste resultat, hvis tappens top er lige så bred, som emnet er tykt. Tappens bund skal være halvt så bred som toppen.

De to yderste tappe på emnet skal være mindst halvt så brede som de øvrige – gerne lidt mindre. Vinklen på tappen skal være omkring 15 grader – ikke under.

Når man måler op, betaler det sig bedst at starte med huldelen. Når den er savet og stemt ud, kan den bruges til at strege præcist op på tapdelen.

LÆS OGSÅ: Flotte træsamlinger uden beslag

1

Mål ind på pladen, og streg op parallelt med enden på begge sider og på enden. Find midten, og streg op til første svalehale med en smigvinkel. Mål ud til den ene side, og tjek, om fordelingen passer.

Svalehalesamling: Huldelen 2

Det er en hjælp at skravere det, der skal stemmes væk. Spænd emnet godt op, og sav med en fintandet sav. Vigtigt! Læg snittet på den side af stregen, der vender ind mod affaldstræet.

Svalehalesamling: Huldelen 3

De første 1-2 mm skal skæres meget præcist lodret ned med en skarp hobbykniv. Længere nede skal der stemmes få millimeter indad i taphullets bund. Så bliver samlingen tæt.

Svalehalesamling: Huldelen 4

Hold stemmejernets plane side helt op til den lodrette kant, og hug jernet 3-4 mm ned i affaldstræet. Stemmejernet skal hælde en smule udad, så udstemningen bliver få millimeter dybere på midten.

Svalehalesamling: Huldelen 5

Vend stemmejernets plane side op, og stem indad i endetræet. Hug ned med en svag vinkel på jernet og bræk af fra endetræet. Fortsæt ca. ned til midten af træet. Vend pladen, og gentag processen.

Tapdelen - Opmærkning og udstemning

Svalehalesamling: Tapdelen 1

Spænd et hjælpebræt fast på bagsiden af huldelen, så det flugter nøjagtigt med blyantstregen i svalehalernes bund. Sæt en lille klods mellem plade og tvinge, så tvingen ikke laver mærker i træet.

Svalehalesamling: Tapdelen 2

Den anden plade fikseres, så den hviler på hjælpebrættet, og så huldelen lægger helt tæt op ad pladens endetræ. Derefter streges huldelens svalehaler op på pladens endetræ.

Svalehalesamling: Tapdelen 3

De opmærkede tappe og taphuller på endetræet bruges nu til at strege op ind på pladen. Brug en vinkel, og streg op på begge sider af pladen. Til sidst skraveres det træ, der skal væk.

Svalehalesamling: Tapdelen 4

På samme måde som med huldelen saves på den side, der vender ind mod affaldstræet, med en fintandet sav. Også udstemningen foretages på samme måde som med huldelen.

Samling af delene

Svalehalesamling: Tapdelen 1

Lav en prøvesamling, og find ud af, om samlingen klemmer nogle steder. Sørg for godt lys, så du tydeligt kan se, hvor der skal fjernes mere træ. Skravér området, og stik rent med stemmejernet.

Svalehalesamling: samling af dele 2

Når delene passer præcist, smøres rigeligt med trælim på tappene og svalehalerne i huldelen. Slå samlingen tæt sammen, og tør overskydende lim af. Efter tørring slibes emnerne plane.

Nødvendigt værktøj

Stregmålet (1) er genialt til parallel opstregning langs en kant. De fås fra ca. 150 kroner, og selvom de har samme formål, kan de se meget forskellige ud.

Skarpe stemmejern (2) er et must. Brug hellere en smal udgave, der lettere kommer til på smalle steder.

Der er også brug for en smigvinkel (3) til at mærke de skrå snit op med. Den kan låses i en bestemt vinkel, så vinklen nemt kan overføres til flere emner.

Endelig er en fintandet sav (4) nødvendig til et snit uden flossede kanter.

1. Stregmål


2. Stemmejern


3. Smigvinkel


4. Fintandet sand

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tømrer