Skær i gipsplader

NEMT: Gipspladen er på mange måder nemmere at arbejde med end andre byggeplader. Det meste af tilpasningen klares med håndværktøj.

TIPS: FULD LÆNGDE

Både til nye vægge og beklædning oven på en eksisterende væg skal du købe plader, der kan nå fra gulv til loft. Så slipper du nemlig for en masse skærearbejde og for at samle de korte kanter, hvor pladerne ikke har en spartelfals.

Du får et meget pænere slutresultat, fordi det er svært at få kortkantsamlinger helt usynlige. Kan du ikke undgå samlinger på de korte kanter, så kan du med fordel bruge loftsplader, der er forsynet med fals på alle kanter. De giver et fint resultat.

FIBERGIPS: SÅDAN SKÆRER DU PLADERNE

Superstærke fibergipsplader er oplagte, hvis du skal hænge noget tungt på væggen. Og du kan endda nøjes med kun ét lag. Til gengæld kræver det lidt flere kræfter, når pladerne skal skæres.

Skær i gipsplader

Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

Skær i gipsplader

LÆS OGSÅ: Gipsplader: Vælg den rigtige gipsplade

VÆRKTØJ TIL SKÆRING AF GIPSPLADER

1. HOBBYKNIV
En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stift blad er uundværlig. Skift blad ofte, for gips slider på skæret, og en sløv kniv flænser i stedet for at skære.

2. GIPSVINKEL/TØMMERVINKEL
Den specielle gipsvinkel gør arbejdet lettere, hurtigere og mere præcist, når du mærker op og skærer gipsplader. Du kan sagtens bruge en almindelig tømmervinkel, men specialvinklen (typisk 125 cm lang) er både tommestok, tømmervinkel og anslagsvinkel på en og samme tid og derfor lynhurtig. Generelt velegnet til alle mulige byggeplader.

3. STIKSAV/FUKSSVANS/KOPBOR
Lige snit helt fra kant til kant i gipsplader klarer du fint ved at skære kartonlaget med hobbykniven og knække gipskernen, men til buede og bølgede snit kan du bruge en stiksav med en almindelig klinge til træ. Små justeringer klares nemt med en fukssvans eller en multicutter, mens et kopbor er oplagt til huller, fx til eludtag.

LÆS OGSÅ: Test af fukssvans

4. GIPSHØVL
Gipshøvlen er et godt supplement til hobbykniven. Den er let at styre og effektiv, når du skal finjustere og glatte knækkede pladekanter.