Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan laver du en klassisk tapsamling

Print Gem artikel

Her vil fagmanden vise, hvordan han skærer ud til en stærk og usynlig tapsamling i 100 x 100 mm fyrretræ.

Han vil gerne have en tap, der går 50 mm ind i den modtagende stolpe. Derfor afsætter han 50 mm ned fra endetræet og streger op hele vejen rundt. Dernæst måler han ind til midten af tømmeret og afsætter et mærke, og fra midten afsætter han 1 cm ud til begge sider, således at han får en tapbredde på i alt 2 cm.

På tværs afsætter han et mål 50 mm inde i begge sider. Nu er tappen klar til at blive skåret ud. Det gøres nemmest med en håndsav. Sav helt ned til stregen. Nu skal det overskydende træ saves af i begge sider. Vær meget forsigtig, og pas endelig på ikke at save bare den mindste smule ned i selve tappen.

Rens op med et skarpt stemmejern, og hold altid stemmejernets skrå flade mod dig selv. Nu skal de 50 mm saves af i siderne, og det gør fagmanden også med en håndsav. Tappen er klar, og fagmanden måler dens nøjagtige længe og bredde. Dette mål skal nu afsættes på modtagerstolpen.

Tappen er 20 mm bred, og det skal taphullet selvfølgelig også være.For at sikre, at tappen kommer til at sidde lige i midten, afsætter fagmanden en streg 37,5 mm inde på den 75 mm brede stolpe. Med et 20 mm sneglebor borer han nøjagtigt ud til taphullet.

Når der er boret fire huller svarer det til bredden på tappen. Borehullerne skal nu stemmes rene med et skarpt stemmejern. Her skal du passe på med ikke at stemme for dybt. Når der er stemt ud, skal tappen files en smule til. På den måde kan den nemmere glide ind i udstemningen.

Slå nu tappen let i, og kontroller, om den sidder korrekt og slutter godt til. Gør den det, er det på tide at give den en smule lim. Hertil er det bedst at bruge opskummende PU-lim, der virkelig holder samlingen på plads. Smør godt på, men kun på spidsen af tappen.

LÆS OGSÅ: Drejebænk – trænørdens bedste legetøj

Samlingen er færdig og meget stabil, men skal den bære meget, kan du forstærke den yderligere. Marker midten af samlingen, og bor ud til en rundstok. I dette tilfælde en 16 mm fyrretræsrundstok, der skal skæres af i en længde på ca. 120 mm, så den kan nå igennem det 100 mm kraftige tømmer og stikke lidt ud på begge sider. Brug hellere det end en rundstok af hårdt træ. Fyrretræet vil nemlig udvide sig en smule, når det får en smule fugt, og derved kile sig helt fast. Det vil det hårde træ ikke.

Boret skal have samme dimension som rundstokken. Spids rundstokken en smule til i den ene ende, og smør godt med PU-lim på – og kom også godt med lim i hullet. Bank rundstokken i, så den stikker en smule ud på begge sider. Lad limen tørre, inden du går videre. Sav til slut rundstokken af med en fintandet håndsav i den ene side. Vend den om, og sav den anden stump af.

Den stærke tapsamling er færdig. Kun rundstokken afslører samlingen, men også den forsvinder, når samlingen får en gang maling eller farvet træbeskyttelse.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Sådan laver du en klassisk tapsamling
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage