Stærk samling med tap & kile

Tapsamlingen med kile er lige så rørende enkel, som den er rasende stærk – og lige så genial, som den er gammel.

Tappen er på plads i lim, og de to kiler er klar til at blive slået ned og låse samlingen fast.

Intro

Verdens mest udbredte træsamling må være tapsamlingen, og dens kvaliteter er altid værd at gå efter. Den har i årtusinder holdt sammen på groft tilhugget tømmer i bindingsværk, på spanterne i de største træskibe og på det spinkleste snedkerhåndværk i vore stuer.

Formen skifter, men princippet er det samme: En udskåret tap passer ind i et udstemt taphul, så delene kun kan bevæge sig i én retning, og det sikrer man så med lim - eller endnu bedre, og det er den teknik, viser vi her: ved både at lime og indsætte kiler, der spænder tappen ud mod hullets vægge.

For det meste optræder tapsamlinger nemlig med den yderste diskretion, men indimellem stikker tappen næsen frem. I stedet for at lade tappen stoppe inde i hullet kan hul og tap føres helt igennem og ud på den anden side. Og når du gør det, kan du med en eller to kiler gøre samlingen stærkere - og gøre den til en smuk dekoration, et synligt tegn på det gode håndværk. Her udført på et kraftigt bord, men princippet kan du bruge overalt.

Vejledning

01
Tappen saves ud i bordbenet 3 Trin

Vi sætter her ben på et bord i den tunge klasse: 70 x 70 mm bordben i en 40 mm tyk bordplade med en gennemgående tap, forstærket med kiler.

Princippet er naturligvis det samme, hvis du bruger spinklere materialer.

Til opgaven skal du bruge et stemmejern med skarp klinge, en fintandet håndsav og en tømrervinkel. Du skal også bruge skruetvinger til at fastholde delene, mens du arbejder.

1

Tappen streges op og saves fra enden. Bordet er 4 cm tykt, så vi måler 4,2 cm ned fra benets overside, hvor der vinkles omkring. Streg tydeligt op, og sav de fire lodrette snit.

2

Tappen saves fri på alle fire sider. Selvom det ikke vil ses, passer vi på ikke at save for dybt, så tappen svækkes. Tappen vil stikke lidt op over bord pladen, når delene samles.

3

Kilesporene saves. Vi saver to parallelle spor lodret ned til tappens bund. Du kan gøre spor og kiler bredere end et savspor, hvis du vil fremhæve kilerne yderligere.

02
Taphullet stemmes ud i bordpladen 3 Trin

1

Taphullet streges op og ridses for. Det bør ikke sidde for tæt på pladens kanter af hensyn til flækning, når kilerne slås i. Streg taphullet op, og rids for med stemmejernet.

2

Taphullet stemmes ud fra bordpladens overside. Slå først lodret ned på tværs af træets årer med stemmejernets flade side ind mod stregen. Fjern kun få millimeter ad gangen.

3

Rens hul og tap ved at skære siderne glatte med stemmejernet uden at slå på det. Prøv jævnligt at samle tingene, så du kun fjerner så meget træ, som der er brug for.

03
Bordplade og ben samles med lim og kiler 3 Trin

1

Tappen slås ind i taphullet, smurt godt ind i snedkerlim. Benet slås i bund, så tappens brystkanter ligger tæt til bordpladens underside. Benet sidder vinkelret på pladen.

2

Kilerne slås ind i sporene i lim. De er lige så lange som tappen, spidsen har næsten samme bredde som sporet, og den skrå vinkel er lille, så kilerne kan slås langt ned.

3

Tappen skæres og slibes ned med stadig finere slibepapir. Giver du bordet olie eller lak, vil du fremhæve, at samlingen er noget særligt. Den er der ingen grund til at skjule.

Tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer