Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stærk samling med tap & kile

Print Gem artikel

Tapsamlingen med kile er lige så rørende enkel, som den er rasende stærk – og lige så genial, som den er gammel.

Tappen er på plads i lim, og de to kiler er klar til at blive slået ned og låse samlingen fast.

Intro

Verdens mest udbredte træsamling må være tapsamlingen, og dens kvaliteter er altid værd at gå efter. Den har i årtusinder holdt sammen på groft tilhugget tømmer i bindingsværk, på spanterne i de største træskibe og på det spinkleste snedkerhåndværk i vore stuer.

Formen skifter, men princippet er det samme: En udskåret tap passer ind i et udstemt taphul, så delene kun kan bevæge sig i én retning, og det sikrer man så med lim - eller endnu bedre, og det er den teknik, viser vi her: ved både at lime og indsætte kiler, der spænder tappen ud mod hullets vægge.

For det meste optræder tapsamlinger nemlig med den yderste diskretion, men indimellem stikker tappen næsen frem. I stedet for at lade tappen stoppe inde i hullet kan hul og tap føres helt igennem og ud på den anden side. Og når du gør det, kan du med en eller to kiler gøre samlingen stærkere - og gøre den til en smuk dekoration, et synligt tegn på det gode håndværk. Her udført på et kraftigt bord, men princippet kan du bruge overalt.

Vejledning

Tappen saves ud i bordbenet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi sætter her ben på et bord i den tunge klasse: 70 x 70 mm bordben i en 40 mm tyk bordplade med en gennemgående tap, forstærket med kiler.

Princippet er naturligvis det samme, hvis du bruger spinklere materialer.

Til opgaven skal du bruge et stemmejern med skarp klinge, en fintandet håndsav og en tømrervinkel. Du skal også bruge skruetvinger til at fastholde delene, mens du arbejder.

1

Tappen streges op og saves fra enden. Bordet er 4 cm tykt, så vi måler 4,2 cm ned fra benets overside, hvor der vinkles omkring. Streg tydeligt op, og sav de fire lodrette snit.

2

Tappen saves fri på alle fire sider. Selvom det ikke vil ses, passer vi på ikke at save for dybt, så tappen svækkes. Tappen vil stikke lidt op over bord pladen, når delene samles.

3

Kilesporene saves. Vi saver to parallelle spor lodret ned til tappens bund. Du kan gøre spor og kiler bredere end et savspor, hvis du vil fremhæve kilerne yderligere.

Taphullet stemmes ud i bordpladen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Taphullet streges op og ridses for. Det bør ikke sidde for tæt på pladens kanter af hensyn til flækning, når kilerne slås i. Streg taphullet op, og rids for med stemmejernet.

2

Taphullet stemmes ud fra bordpladens overside. Slå først lodret ned på tværs af træets årer med stemmejernets flade side ind mod stregen. Fjern kun få millimeter ad gangen.

3

Rens hul og tap ved at skære siderne glatte med stemmejernet uden at slå på det. Prøv jævnligt at samle tingene, så du kun fjerner så meget træ, som der er brug for.

Bordplade og ben samles med lim og kiler

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Tappen slås ind i taphullet, smurt godt ind i snedkerlim. Benet slås i bund, så tappens brystkanter ligger tæt til bordpladens underside. Benet sidder vinkelret på pladen.

2

Kilerne slås ind i sporene i lim. De er lige så lange som tappen, spidsen har næsten samme bredde som sporet, og den skrå vinkel er lille, så kilerne kan slås langt ned.

3

Tappen skæres og slibes ned med stadig finere slibepapir. Giver du bordet olie eller lak, vil du fremhæve, at samlingen er noget særligt. Den er der ingen grund til at skjule.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Stærk samling med tap & kile
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage