Derfor er det en god og meget vandbesparende idé at udskifte det gamle armatur med et nyt, hvor en sensor afgør, hvornår vandet skal løbe. Luk først for både det varme og det kolde vand.

Kan du ikke lukke for vandet, må du ikke selv foretage udskiftningen. De to omløbere løsnes med en svensknøgle. Du kan eventuelt give dem et lille slag, hvis de sidder fast.

Omløberen, der holder armaturet fast under vasken, skal afmonteres. Start med en skiftenøgle eller en rørtang, og skru resten af med fingrene. Nu er vandhanen lige til at trække op. Benyt lejligheden til at gøre rent omkring hullet i vasken.

Fjern skiver og møtrik på det nye armatur, og stik rørene ned igennem hullet. På mange nye armaturer følger der to filtre med. De skal placeres mellem vandrørene og slangerne fra armaturet.

Filtrene monteres på toppen af kugleventilerne. Med filtrene slipper du for, at der kommer kalk og snavs fra rørene op i blandingsbatteriet. Filtrene spændes fast med en svensknøgle. Nu monteres gummiskive og omløberen, der skal holde vandhanen fast til vasken.

Slutteligt fastgøres slangerne til armaturet. Vil du gøre det nemt for dig selv, så vælg et af de nye blandingsbatterier med bløde slanger i stedet for kobberrør, da det er betydelig nemmere at montere. Du slipper fx for at skære dem til i længden.

Der åbnes for vandet – og det nye vandbesparende armatur er klar til brug. Temperaturen reguleres på det lille håndtag, og hanen tændes først, når sensoren registrerer hånden. Og lukker umiddelbart, når hånden fjernes.