Hvordan er jordens beskaffenhed? Er der lys eller skygge – eller begge dele – i bedet? Er der læ, eller ligger bedet i et forblæst område?Endelig er det også vigtigt, om det et tørt eller fugtigt område, du vil plante i. Alle disse faktorer spiller ind på planternes trivsel.

Når du har defineret forudsætningerne for bedet, er det lettere at sortere blandt de mange planter og buske, der findes – og de, som faktisk vil trives på stedet.

Et helårsblomstrende bed har som regel nogle højdepunkter gennem vækstsæsonen, hvor blomsterfloret er mest massivt. Ofte vil det være i løbet af foråret og sensommeren, du kan nyde de fleste blomster.

Men det er også muligt at forlænge sæsonen med både buske, stauder, løg og knolde, der blomstrer på andre tidspunkter, så du ikke behøver at opleve en hel blomstringsløs periode.

Når blomstringen i perioder er knap så overvældende, er det derimod vigtigt, at du har taget højde for, at der stadig er noget smukt at kigge på – fx varierende bladformer og løv – og eventuelt også noget stedsegrønt, der kan bevare formerne og farverne vinteren igennem.

Mangler du specifikt noget, der blomstrer på én bestemt årstid, så tag en tur på planteskolen, og lad dig inspirere. Her vil du altid kunne finde nogle af årstidens blomstrende buske og planter.