Det sværeste ved at lave denne simple udgave er faktisk at lave hullerne i den kraftige rundstok. Det er nemlig ikke let at bore huller lige igennem en rundstok. Derfor må fagmanden først bygge en rundstokholder. Det gør han af to stykker 95 x 45 mm brædder a 20 cm’s længde.

I de to stykker træ skal der bores 2 huller, der begge er en anelse større end den 44 mm rundstok, de skal holde. Brug nu dette stykke som skabelon til det andet stykke. Læg stykkerne præcist over hinanden, og gør dem godt fast med en skruetvinge. Bor kun en anelse ned i den underliggende klods, og pil så den øverste af.

Hold atter boremaskinen helt lodret, og bor roligt igennem den anden klods. Spænd den derefter fast, find midten både på langs og på tværs, marker og bor et hul igennem. Her bruger vi et 10 mm sneglebor. Det samme gøres med den anden klods.

Inden der skal bores huller i den kraftige rundstok, er det vigtigt at få markeret, hvor hullerne skal bores – ikke kun afstanden imellem dem, men også markere således, at hullerne følger en ret linje op ad stolpen. Det gør håndværkeren ved hjælp af vaterpasset, som han lægger op til rundstokken og streger en ret streg på stokken – fra top til bund.

Fra rundstokkens top markerer håndværkeren nu 3 cm ned på stregen. Og derefter en markering for hver 10 cm. Rundstokken placeres i de to nye holdere, der spændes godt fast til høvlebænken. Stregen på rundstokken føres op på holderen, så nu kan rundstokken trækkes frem langs stregen, og man vil hele tiden være sikker på at få boret hullerne rigtigt.

Gennem hullet i holderen kan man nu bore hullerne i rundstokken helt præcist i den lange streg og i den første markering og derefter i de følgende 10 cm-markeringer. Nu skal de 10 mm rundstokke saves ud. Det gøres bedst med en listesav og i en skærekasse. Læg tommestokken i skærekassen, men pas på ikke at save den over.

Håndværkeren har valgt, at den nederste tynde tværpind skal være 20 cm, og de følgende derefter øges med 3 centimeter, så den øverste bliver på 65 cm. Så der er i alt 16 pinde at save ud. Inden pindene skal monteres på den tykke rundstok, vil håndværkeren lige save en spids i den ende, der skal i jorden. Spidsen skal starte 10 cm oppe på rundstokken – og det markerer han så tydeligt, at han kan se opstregningen hele vejen rundt.

Fra markeringen saver han først en fjerdedel skråt af stolpen ned mod midten. Og derefter det samme fra den modsatte side og sluttelig fra de to sidste sider. Spidsen er klar til at gå i jorden. Men inden skal de mange tynde rundstokke på plads.

Før håndværkeren monterer de tynde rundstokke, lægger han dem op i størrelsesorden. Derefter streger han op, hvor langt de skal ind i den tykke rundstok. Da den er 44 mm i diameter, streger han listerne op 44 mm fra midten. Når han så banker de enkelte rundstokke i, kan han på markeringen straks se, hvor langt hver enkelt skal ind.

Hvis rundstokkene har lidt svært ved at glide ind, kan man slibe dem en smule i enden eller give dem en gang let oliespray. Den sidste rundstok er på plads, og alle sidder fast, og de kommer til at sidde endnu bedre fast når espalieret placeres ude.

De tynde rundstokke udvider sig nemlig ved den mindste fugt og kiler sig nærmest fast i den tykke rundstok. Nu er det bare at banke espalieret på plads og få plantet klematis, vin, ærteblomster eller noget andet klatrende.