Svejset rosenbue

Hvis du gerne vil lære at svejse, er en klassiske rosenbue det perfekte begynderprojekt. Vi viser dig, hvordan du bærer dig ad.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage.
Pris
700 kroner

Intro

En rosenbue er et fint begynderprojekt, hvis du har lyst til at svejse selv. Konstruktionen er enkel, så det kan du sagtens - også selvom det er din debut som svejser. Udstyr som svejseværk og svejsehjelm fås i byggemarkedet.

Vejledning

01
Svejs buen sammen 5 Trin

Det ser måske umiddelbart lidt avanceret ud - med jernstænger, der formes til en bue, og en masse tværstykker, der svejses fast imellem buerne. Men 12-mm-rundjern kan sagtens bøjes om en halvcirkelformet plade.

De svejsede samlinger klarer du nemt med et svejseværk, her et elektrodesvejseværk, hvor du svejser ved hjælp af strøm. Der findes også mere avancerede kombisvejseværker, der kombinerer strøm og gas. Samlingernes svejsesømme laves pæne med slaggehammer og fil.

1

Slib stængerne koniske i enderne, hvor du skal have en samling. Det gør du med en vinkelsliber, som du også kan skære stængerne til med i længden, hvis du får brug for det.

2

Fastgør de to stænger med en svejsemagnet, så de sidder godt fast, mens du svejser sammen, hvor de to koniske ender mødes. Svejsemagneten gør det let at holde stængerne samlet.

3

Svejs nu samlingen, mens du gradvist drejer stængerne rundt, så du får svejset hele vejen rundt i samlingen. Svejsemagneten fjernes, så snart de to stænger har fået godt fat i hinanden.

4

Bank på samlingen med slaggehammeren, når jernet er kølet lidt af, så du får en pænere samling.

5

Glat samlingen med en fil, når stangen er kølet af. Hvis du filer hele vejen rundt, kan du stort set ikke se samlingen bagefter.

02
Sådan laver du en skabelon til buen 3 Trin

For at kunne bukke de lange jernstænger til en bue skal du bygge en skabelon. Den består her af en 22-mm MDF-plade, der er skåret til i en halvcirkel. Jernstængerne spændes fast til halvcirklen, så de får den runde form.

1

Tegn en halvcirkel op på pladen. Sæt en pind fast i halvcirklens midte, og tegn op, mens du drejer pinden.

2

Skær pladen til med en stiksav, så du får en halvcirkel, som skrues midlertidigt fast til en større plade.

3

Bøj stangen rundt om halvcirklen, og spænd den fast med et stykke montagebånd i metal, så formen holdes.

03
Buen samles med tværstykker 7 Trin

Rosenbuen består af to buer i hver side, som forbindes med tværstykker, der er 50 cm lange og placeres med 25 cm’s afstand hele vejen rundt i buen. Den dobbelte konstruktion giver rosenbuen ekstra styrke og gør den mere stabil.

Når tværstykkerne skal svejses fast til buerne, er det lettest, hvis buen placeres på gulvet på et par sten, der er lige høje. Så er du sikker på, at alle tværstykkerne kommer til at stikke lige langt ud over buen hele vejen rundt, og du er fri for at skulle måle op til hver enkelt.

1

Skær tværstykkerne til i den ønskede længde, her 50 cm. Jernstængerne skæres til med vinkelsliberen.

2

Placér en bue på et par sten, så den er hævet en smule over gulvet. Her er det 3 cm, der bliver den afstand, tværstykker-ne stikker ud over buens sider, når de er svejset fast.

3

Fastgør tværstykkerne til buen med svejsemagneter med den afstand, du ønsker at have imellem tværstykkerne, her 25 cm. Tjek med vaterpasset, at de står lige.

4

Svejs tværstykkerne fast, når de står i den rigtige position. Svejsemagneten fjernes, når tværstykket sidder fast, så du kan komme til at svejse hele vejen rundt.

5

Fjern “kraven”, der opstår, når du svejser, ved først at banke på samlingen med slaggehammeren.

6

Kør en tur med en stålbørste bagefter, så samlingen bliver så glat som muligt, og du får en flot samling.

7

Svejs tværstykkerne fast til en bue i modsatte side. På begge sider svejses også en bue fast på indersiden af tværstykkerne, så der reelt er en dobbeltbue.

04
Rosenbuen sættes op 5 Trin

Inden du sætter rosenbuen op, er det smart at give rundjernet en gang rustbeskyttelse. Især de svejsede samlinger er ekstra modtagelige for rust, så her giver det rigtig god mening at beskytte jernet. Det kan du fx gøre med Hammerite-maling, der fås i flere forskellige farver. Her har vi valgt sort.

Rosenbuen svejses fast til beslagene på et par stolpesko, der er gravet ned i jorden. Så er du sikker på, at rosenbuen ikke vælter, når det blæser.

1

Buen skæres til forneden med en vinkelsliber, så den får den rigtige højde. Hvis du skærer i buen, efter at du har malet den, er det smart at dække de nye snit med rustbeskyttelse.

2

Placér rosenbuen ved beslagene i jorden, og tjek med vaterpasset, at den står lige. Når buen står, som den skal, fikserer du den med fx tvinger, til du er klar til at svejse.

3

Svejs buen fast til beslagene i jorden, så du er sikker på, at den er solidt forankret. Når samlingen er banket til og kølet af, bør du også her give et lag rustbeskyttelse.

4

Beskyt rosenbuen mod rust ved at male med rustbeskyttelse. Beslaget, som buen skal fastgøres til, får rustbeskyttelse, ligesom hele buen er malet, inden den sættes op.

5

Roserne kan godt have brug for et par hjælpende hænder til at klatre på stativet.

Materialer

  • Rundjern, 12 mm
  • 4 stolpesko
  • Metalmaling

Specialværktøj

  • Svejseværk
  • Svejsemagneter
  • Slaggehammer
  • Svejsehjelm

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Ca. 700 kr.

Sværhedsgrad

Hvis det er første gang, du skal svejse, er det her et godt projekt at starte med.

Video

Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Espalier