Inden du kaster dig over stiksav og skruer, skal du lige overveje, hvem der skal bo i dit fuglehus. En stær har fx brug for en del mere plads end en gråspurv, og der er også forskel på flyvehullets størrelse.

LÆS OGSÅ: Foderbræt og fuglehus

1. Fuglehus til småfugle

Til havens mindre fugle er en kasse med et "gulvareal" på minimum 10 x 10 cm passende. Tænk på, at ungerne skal kunne kravle ud af huset, når de er klar til at flyve fra reden, så byg huset i træ, der er ru, i hvert fald på den indvendige side. Så kan ungerne kravle op og ud.

Vil du have blåmejser i din kasse, skal hullet, de kan flyve ind og ud af (flyvehullet) være minimum 28 mm. Det laver du nemmest med et kopbor.

Er det Musvitter du gerne vil huse, skal flyvehullet være minimum 32 mm stort.

Gråspurve er lidt større og flytter kun ind, hvis der er mindst 34 mm flyvehul.

fuglehus Gør Det Selv

Byggevejledning: Rækkehuse til småfugle.

2. Fuglehus til større fugle

Jo større fugle, du vil have boende, desto større må du bygge dit fuglehus. Stærekasser skal være lidt større end husene til småfugle. Her vil et gulvareal på minimum 12 x 15 cm være passende.

Stære kræver et flyvehul på minimum 50 mm i diameter.

Byggevejledning: Stærekasse i tre etager.

3. Slip fantasien løs i dit fuglehus

Fugle er generelt ikke særligt kræsne, når det handler om design, så du skal ikke finde din indre arkitekt frem for fuglenes skyld. Men for os andre kan det være sjovt at tænke lidt kreativt, for et kreativt design skræmmer ikke fuglene væk.

fuglehus Gør Det Selv