Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din græsplæne har brug for luft

Print Gem artikel

Mange græsplæner mistrives i bund og grund, fordi de er ved at blive kvalt! Særligt ved bio-klip, hvor græsafklippet ikke fjernes, kan rødderne med tiden få svært ved at ånde. Her er du nødt til at fjerne det kvælende lag plantemateriale med enten hånd- eller maskinkraft.

Det kan se meget voldsomt ud, når vertikalskæren har været i gang. Græsset kommer dog lynhurtigt igen – og med fornyet kraft!

En helt basal forudsætning for en stærk og sund græsplæne er, at rødderne kan ånde. Det er noget, mange ikke tænker på, og derfor lider en god del plæner nærmest kvælningsdøden.

Rødderne skal kunne få vejret

Med tiden ophober der sig naturligt en ”uld” af dødt plantemateriale mellem græsstråene. Det er i udgangspunktet godt nok, fordi det omsættes til næring, besværliggør ukrudtsspiring og er med til at holde på jordens fugtighed. MEN – tager det overhånd, bliver det svært for plænen at ”trække vejret” og for de nye græsstrå at komme til vejrs.

Desværre giver det også gode vækstbetingelser for mos. Og derfor bør plænen med jævne mellemrum rives godt igennem, og det overskydende plantemateriale fjernes.

Lav luftkanaler i græsplænen

Har du en tung og leret jordbund, er det derudover også en god ide at perforere overfladen. Det gør du ganske simpelt ved at gå en tur med en havegreb, som du stikker i jorden, så tæt som du orker, men gerne med et spadestiks mellemrum. Sæt greben lodret i og træk den lidt tilbage. Så har du lavet ganske effektive luftkanaler til rodnettet.

Gør plænen stærkere med vertikalskærer

Endelig vælger mange den elektriske løsning og kører plænen igennem med en vertikalskærer. De roterende knivagtige klinger skærer her 8-10 cm riller ned i jorden og giver på den måde rødderne luft.

SE OGSÅ: Mosrive eller vertikalskærer til plænen?

Denne løsning vil især være at foretrække, hvis du har tilbagevendende problemer med mos på grund af skygge fra meget store træer, sur jordbund, bioklip eller fordi du af princip ikke vil gøde eller kalke.

Meget kompakt jord bryder ingen planter sig om – heller ikke græs. Hullerne fremmer en dybere rodvækst og gør derved græsset meget mere robust.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Din græsplæne har brug for luft
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage