Din græsplæne har brug for luft

Mange græsplæner mistrives i bund og grund, fordi de er ved at blive kvalt! Særligt ved bio-klip, hvor græsafklippet ikke fjernes, kan rødderne med tiden få svært ved at ånde. Her er du nødt til at fjerne det kvælende lag plantemateriale med enten hånd- eller maskinkraft.

Det kan se meget voldsomt ud, når vertikalskæren har været i gang. Græsset kommer dog lynhurtigt igen – og med fornyet kraft!

En helt basal forudsætning for en stærk og sund græsplæne er, at rødderne kan ånde. Det er noget, mange ikke tænker på, og derfor lider en god del plæner nærmest kvælningsdøden.

Rødderne skal kunne få vejret

Med tiden ophober der sig naturligt en ”uld” af dødt plantemateriale mellem græsstråene. Det er i udgangspunktet godt nok, fordi det omsættes til næring, besværliggør ukrudtsspiring og er med til at holde på jordens fugtighed. MEN – tager det overhånd, bliver det svært for plænen at ”trække vejret” og for de nye græsstrå at komme til vejrs.

Desværre giver det også gode vækstbetingelser for mos. Og derfor bør plænen med jævne mellemrum rives godt igennem, og det overskydende plantemateriale fjernes.

Lav luftkanaler i græsplænen

Har du en tung og leret jordbund, er det derudover også en god ide at perforere overfladen. Det gør du ganske simpelt ved at gå en tur med en havegreb, som du stikker i jorden, så tæt som du orker, men gerne med et spadestiks mellemrum. Sæt greben lodret i og træk den lidt tilbage. Så har du lavet ganske effektive luftkanaler til rodnettet.

Gør plænen stærkere med vertikalskærer

Endelig vælger mange den elektriske løsning og kører plænen igennem med en vertikalskærer. De roterende knivagtige klinger skærer her 8-10 cm riller ned i jorden og giver på den måde rødderne luft.

SE OGSÅ: Mosrive eller vertikalskærer til plænen?

Denne løsning vil især være at foretrække, hvis du har tilbagevendende problemer med mos på grund af skygge fra meget store træer, sur jordbund, bioklip eller fordi du af princip ikke vil gøde eller kalke.

Meget kompakt jord bryder ingen planter sig om – heller ikke græs. Hullerne fremmer en dybere rodvækst og gør derved græsset meget mere robust.

Andre læser lige nu ...