Græsplæne gødning

Gødning er altafgørende for en stærk og flot græsplæne.

Hvis græsset skal vinde kampen mod mosset, handler det simpelthen om at skabe de bedste betingelser for græssets vækst. Og her er gødning et stærkt valg.

En godt gødet græsplæne vokser nemlig meget hurtigere, og græsset kan derfor på egen hånd nemt sætte både ukrudt og mos totalt skakmat.

To typer gødning til din græsplæne:

1. Kunst-gødning til græsplæne (NPK)

Den mest udbredte gødning til græsplænen er kunst-gødning, som fås i mange varianter med forskelligt forhold mellem mineralerne. Bogstaverne står for henholdsvis kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K).

En typisk kunstgødning til græsplæne vil fx være en NPK 14-3-15, og den skiller sig ud fra fx blomstergødning ved at indeholde mindre kvælstof (N). Får græsset meget kvælstof, vokser toppen nemlig alt for hurtigt – uden at rødderne kan følge med.

NPK gødninger har kun en korttidsvirkning, og derfor er anbefalingen også, at du gøder i små mængder – men flere gange gennem sæsonen fx i april, maj, juni og juli.

Kunstgødningen kan svide græsset, hvis den ligger på plænen for længe. Hold øje med vejrudsigten – det optimale er at sprede gødningen dagen før et godt regnskyl.

Græsplæne kunstgødning

Kunstgødning er kraftigere, men virker i kortere tid.

2. Organisk gødning til græsplæne

Den organiske gødning stammer fra dyr, fx køer, høns eller heste og fås til græsplæner som tørret granulat, som er lige så let at sprede som kunstgødning.

Den organiske gødning er mere økologisk, idet der ikke udvaskes samme mængde overskudsgødning til grundvandet.

Organisk gødning er også mere langtidsvirkende, så du kan nøjes med at give plænen gødning én gang i foråret.

Græsplæne organisk gødning

Organisk gødning er det mest langtidsvirkende.

3. Brug kalk til græsplæne på sur jord

Nogle steder kan det være nødvendigt at tilføre kalk. Din græsplæne vokser nemlig bedst, når pH-værdigen er omkring 7, dvs. neutral. Og er din jord for sur (pH under 7), vil græsset mistrives, og der vil komme meget mos.

Ved at strø kalk kan du bringe pH-værdien opad, og det gøres typisk i perioden fra november til marts. Du kan måle din jords pH-værdi med lakmuspapir eller et pH-meter, som fås på både planteskoler og i byggemarkeder.

Græsplæne kalk

Din græsplæne kan ikke lide ”sur” jord. Det kan klares med kalk.