Byg din egen luksus-liggestol

Nyd sommeren fra din egen toplækre liggestol, som du selvfølgelig selv har bygget. Vi giver dig arbejdstegningerne og viser, hvordan du lettest kommer rundt om de svære steder. Rigtig god arbejdslyst!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
600 kroner
Luksus liggestol

Med lamellerne fræset ned i ryg og sædevangerne er alle samlinger usynlige. Du kan også vælge at montere hjul.

Intro

Så lidt som 36 stykker træ skåret i syv forskellige størrelser er alt, hvad du skal bruge for at kunne bygge denne smukke liggestol. Og de 27 af stykkerne er endda helt lige og rektangulære og kan, når kapsaven er indstillet, skæres på noget, der ligner et kvarter. De sidste stykker er så lidt sværere. Men hvis du henter gør det selv-vejledningen og printer skæreplanen ud i A4-format (almindeligt brevpapir) og klipper og klistrer den sammen til en sammenhængende tegning, har du noget, du kan skære efter med din stiksav.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg en amerikansk Adirondack-stol

Billigt eller dyrt træ

Du kan bygge liggestolen i alle slags træsorter. Uanset om du vælger det helt billige fyrretræ eller har en rest eksotiske terrasseplanker tilovers, skal resultatet nok få naboen til at tabe underkæben. Bygger du i eksotisk træ, er det selvfølgelig oplagt at slutbehandle med en transparent træolie, så man kan se træet. Men du kan også bruge farvet træbeskyttelse.

Et rigtig godt råd er, at du starter med at skære en decideret skabelon i træ, eksempelvis i en tynd MDF- eller krydsfinerplade, til de lidt sværere udskæringer som de buede sæde- og rygvanger. For når din nye, flotte og selvbyggede liggestol får premiere hjemme i haven, kan du godt regne med, at bestillingerne vælter ind fra naboer, venner og bekendte, og så er det praktisk at have skabelonerne på lager.

Se, hvordan du bygger liggestolen

Selvom liggestolen består af mange dele, er den faktisk relativt simpelt opbygget. Det sværeste er at save de buede sæde- og rygvanger samt at fræse ud. I vejledningen her får du skæreplan og en komplet materialeliste, og så viser vi, hvordan du:

 • skærer alle stykkerne ud
 • fræser spor i vangerne
 • stemmer ud til ben
 • samler alle delene.

Vejledning

Klik og hent skæreplan i A4 og oversigt.

Du er selvfølgelig velkommen til selv at tegne dine egne buede vanger, men hvis du vil være sikker på, at resultatet bliver det eksakt samme flotte og helt præcise som her, skal du hente skæreplanen. Her skal du (gratis) hente og printe de 20 sider i almindeligt A4-format og til sidst klippe og tape siderne sammen til to sammenhængende skabeloner. Ud over skæreplanen ligger der også en oversigt, du skal bruge for at holde styr på puslespillet.

1

Klip papirerne til, så tegningerne passer sammen. Der er nogle millimeters luft ud til papirernes kanter, du skal klippe af.

2

Tape tegningen sammen, så den til sidst danner en fuld skabelon, du kan skære efter.

02
Skær alle stykkerne ud 3 Trin

Med en kap-/geringssav eller en skærekasse kan du skære alle de rektangulære lameller ud på meget kort tid. Husk dog, at der er lidt forskel i længderne på sæde- og ryglamellerne.

Hvis du vælger at bruge skæreplanen som skabelon, kan du også nemt se, hvor de fræsede spor skal starte og slutte, samt hvor du skal bore for. Et rigtig godt tip er, at du starter med at lave en skabelon i eksempelvis MDF-plade eller krydsfiner, som du senere kan bruge til at tegne efter, når du arbejder i det rigtige træ.

1

Overfør stregerne til træet/pladen med en blyant, som det er gjort her. Du kan også bare tape planen fast direkte på træet og skære igennem begge dele. Her starter vi med at skære skabeloner ud i en tynd plade.

2

Skær skabelonerne til, og slut af med at give dem en let tur med finkornet slibepapir. Når de er færdige, er du klar til at skære de første vanger ud. Husk, at du skal lave en skabelon til både sædevangen (A) og rygvangen (B), da de er forskellige.

3

Du kan også bruge skæreplanen til at skære benene (E) ud efter. Sørg for at holde papiret helt stille, så du ikke kommer til at tegne skævt.

03
Fræs, og bor for 8 Trin

Når alle dele er skåret til, begynder det store pillearbejde for alvor. Som du kan se, er lamellerne sænket ned i sæde- og rygvangerne (A + B) og er fikseret og limet fast med dyvler. Først skal du finde overfræseren frem og fræse et 10 mm dybt spor i alle fire vanger. Det er også nu, du skal lave benene (E) ved at stemme ud til en bladsamling i toppen af dem begge. Til sidst skal du lave de fem spor i hver sædevange til rygstøtten (A).

1

Fræs spor i vangerne
Fræs sporet, som vist på skæreplanen. Når vangerne er placeret på arbejdsbordet som her, skal sporet være 10 mm dybt og have en bredde, der matcher tykkelsen på lamellerne, altså 19 mm. Du skal bruge et notfræsejern, der kan fræse en vinkelret kant.

2

Fræs spor i vangerne
For at få et helt skarpt hjørne kommer du til at stemme rundingen ud med et stemmejern. Sørg for, at stemmejernet er knivskarpt!

3

Stem ud til ben
Brug kapsaven til at save en række smalle spor, du forsigtigt kan slå af.

4

Stem ud til ben
Stem ud, og rens op, så fladerne bliver glatte.

5

Stem ud til ben
Brug benene som skabeloner på vangerne.

6

Stem ud til ben
Med et forstnerbor bores fire huller inden for markeringen, du lige har lavet. Rens op med et stemmejern.

7

Lav spor til rygstøtten
Bor de første 12 mm brede huller i vangerne (A). Dybden er 10 mm.

8

Lav spor til rygstøtten
Bor huller i forlængelse af de første, og stem ud, så du får et 12 mm bredt spor, der er 20 mm langt og 10 mm dybt.

04
Saml alle delene 7 Trin

Den vigtigste visuelle detalje i liggestolsprojektet er er, at lamellerne placeres med de eksakt samme afstande. Første skridt er at bore for til dyvlerne i lamellerne. Dyvlerne skal sidde lige midt i lamellerne. Dernæst skal du bruge en dyvelmarkør til at afsætte prikker i vangerne, hvor lamellerne skal sidde. Når du har boret for i vangerne, skal du samle ryglænet og sædet med lim og dyvler, spænde delene sammen og vente på, at limen tørrer. Til sidst kan du samle alle delene.

1

Bor for i lamellerne
Bor et 30 mm dybt hul med en diameter på 8 mm midt i alle lamellerne (G + F).

2

Markér på vangerne
Placér en 8 mm dyvelmarkør i en lamel (G + F).

3

Markér på vangerne
Brug nu lamellen (G + F) med dyvelmarkøren til at mærke op på vangerne (A + B), hvor du skal bore for. Lamellerne placeres i en fast afstand af 15 mm, så det er et godt tip at skære en række afstandsklodser på 15 mm.

4

Markér på vangerne
Nu skal du forbore til dyvlerne i en dybde på 10 mm med et 8 mm bor i alle vanger (A + B). Resultatet bliver bedst med en søjleboremaskine.

5

Lim lameller og vanger sammen
Giv alle hullerne i lamellerne og vangerne en lille klat snedkerlim til udendørs brug, saml delene, og spænd dem sammen med spændebånd. Når du er færdig med at lime både ryglæn og sæde, skal limen tørre i et døgn.

6

Saml og montér rygstøtten
Saml rygstøtten, som bladsamles og limes på samme måde som benene. Lim, og skru en M10-bolt ind i begge sider af tværstøtten (C).

7

Saml og montér rygstøtten
Sav hovedet af bolten, og fil kanterne af. Nu passer bolten ind i sporene på vangen (A).

Materialer

27 mm høvlede brædder:

 • 2 sædevanger (A), 176 x 19 cm
 • 2 rygvanger (B), 103 x 15,5 cm
 • 1 tværstøtte (C), 57,8 x 5 cm
 • 2 rygstøtter (D), 35,5 x 5 cm
 • 2 ben (E), 35 x 10,5 cm

19 mm høvlede brædder:

 • 14 sædelameller (F), 60 x 6 cm
 • 13 ryglameller (G), 54 x 6 cm

Desuden:

 • 2 bladhængsler, 35 x 100 mm
 • 2 låsemøtrikker, M10
 • 2 bræddebolte, M10
 • Skiver, M10
 • 50 dyvler, Ø 8 x 40 mm
 • Dyvelmarkører, 8 mm
 • Snedkerlim til udendørs brug
 • Olie eller maling

Specialværktøj

 • Overfræser
 • Kap-/geringssav
 • Søjleboremaskine

Tidsforbrug

En dag + tørretid.

Pris

Fra 600 kr. (fyrretræ).

Sværhedsgrad

Selvom liggestolen består af mange dele, er den faktisk relativt simpelt opbygget. Det sværeste er at save de buede sæde- og rygvan-ger samt at fræse ud.

Tegning

Skæreplanen viser, hvor du skal fræse og bore for. Den viser også, at hver af lamellerne skal være 60 mm brede, og at de skal sidde med en afstand på 15 mm. I bunden af rygvangerne (B) skal du bore for, så ryglænet senere kan skrues sammen med sædevangerne (A). Bagerst på sædevangerne (A) er der boret fem spor ud til rygstøtten. På den måde kan du indstille vinklen på ryglænet i fem positioner.

3D-model

3D-model

Liggestol af 36 stykker træ

Med lamellerne fræset ned i ryggen og sædevangerne er alle samlinger usynlige.

Åbn 3D-model

3D-model

Spor til rygstøtten

Bagerst på sædevangerne er der boret fem spor ud til rygstøtten.

Åbn 3D-model

3D-model

Samling af ben og vanger

Ben og vanger mødes i en diskret bladsamling, som limes sammen.

Åbn 3D-model

3D-model

Lamellerne limes i

Lamellerne limes ned i sædevangernes fræsespor.

Åbn 3D-model

3D-model

Lamellerne styres med dyvler

Helt tæt på, kan man se, at lamellerne også er dyvlet sammen.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler