Helt rå og helt simpel havestol

For at lave denne stol skal du bruge to ting – planker og en motorsav, that’s it! Her får du virkelig lov at lege med kædesaven! Har du tilmed et carving­sæt til motorsaven, så er der udsigt til ren leg. Er det ikke tilfældet, så tag det bare roligt. Med en almindelig skarp kæde og lidt håndværktøj kan projektet også sagtens lade sig gøre.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
2.500 kroner

Intro

Denne havestol er næsten en skulptur i sig selv, og så er den rørende enkel at bygge. Med en kædesav og en planke er du sikret et sjovt projekt og en ekstra siddeplads i haven.

Vejledning

01
Streg plankerne op, og skær rent 3 Trin

1

Find et stabilt underlag, der hæver plankerne fra jorden. Det vil spare dig for en hel del filearbejde på kæden ikke at skære ned i jorden!

2

Når arbejdsstationen er på plads, skal du renskære kanterne på plankerne. Lav en lige streg, omtrent 2,5 cm fra kanten, så “bomkant” og splintved skæres væk.

3

For at få et vinkelret snit, når plankerne skal skæres af i længden, skal centrum markeres i begge ender af planken. Når punkterne forbindes, kan der vinkles ud fra begge sider af stregen.

02
Udskæringer og samlinger 9 Trin

Lav indhak og udskæringer 1 cm større end emnet, det skal passe sammen med. På den måde sikrer du, at der er plads nok i samlingerne til, at stolen kan få de rigtige vinkler.

Hvis ikke du har et carvingsæt til motorsaven, så find et skarpt stemmejern eller en stiksav frem.

Du kan skære de lange snit med kædesaven og nøjes med at bruge håndværktøjet til de korte snit.

På den måde er det til at styre, og du undgår at skære ind i en bærende del af stolen.

1

Ryglæn og sæde skal dannes. Mærk snittene op, og brug igen midterstregen til at vinkle ud fra. Hullet, du laver, skal være 1 cm større end tykkelsen på den planke, du har til rådighed (planke 40 mm = hul 50 mm).

2

Pas på! Forestil dig sværdets spids som en cirkel, hvor du IKKE må benytte den øverste/yderste fjerdedel, når du laver indstik. Det er kædens svageste punkt, hvor risikoen for, at den springer, er størst.

3

Hold dig inden for stregerne. Vær opmærksom på ikke at skære ind i de stykker (X), der ender med at være den eneste forbindelse mellem ben og ryglæn.

4

Samlingen mellem ryg (A) og sæde (B) er skåret, og det er nu tid til at se, om de to elementer passer sammen. Når de gør det, skal du lave en markering og et hul til den kile, der skal låse de to dele sammen.

5

Sørg for, at de to emner er stødt tæt sammen. Lav derefter markeringen til kilen lige bag ryglænet. Hullet skal være omtrent 40 x 40 mm.

6

Start med at lave hullet, og lav først derefter en kile, der passer til. Gå varsomt til værks, når du laver denne manøvre - saven kan nemt smutte! Lav i samme omgang kilehullet til det bagerste ben.

7

Vinklen på stolen afgøres af, hvor højt det bagerste ben er. Stil konstruktionen op som på billedet, og bestem, hvilken hældning ryglænet skal have. Herefter måles og skæres det bagerste ben til.

8

Nu er det bare at samle. Slå kilerne i og benene op - din vikingestol er klar til brug. Kilerne kan du eventuelt skære på en kap-/geringssav, da det kan være vanskeligt at skære de små emner med kædesaven.

9

Hvis du er til lidt ekstra luksus og i besiddelse af eksempelvis en træskæreskive til vinkelsliberen, så kan du forsøge dig med at gøre sædet en smule mere ergonomisk.

Materialer

En planke på ca. 290 x 40 x 4 cm

Specialværktøj

  • Carvingsværd, kæde og kædehjul (pris ca. 1.000 kr.)
  • Sikkerhedsudstyr

Tidsforbrug

3 timer

Pris

Ca. 1.500-2.500 kr.

Sværhedsgrad

I dette projekt er funktionalitet vigtigere end finish. Du har ikke brug for den store værktøjspakke, og der må gerne være luft i samlingerne. Pas dog på, når du laver indstik - her kan saven nemt smutte.

Tegning

Alle delene kan skæres af én planke

Alle delene kan skæres af én planke

Video

Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler