Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få stolperne helt lige

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Det lyder så nemt, når der står “ret stolperne ind”, men det bliver mere end almindeligt besværligt, hvis man ikke griber opgaven metodisk an. Der skal spændes snore ud til at rette ind efter, og så skal stolperne stives midlertidigt af. Og endelig skal der måles og tjekkes ofte med vaterpasset.

Uanset hvor nyt plankeværket er, så vil det ses helt tydeligt, hvis bare en enkelt stolpe står forkert

Uanset hvor nyt plankeværket er, så vil det ses helt tydeligt, hvis bare en enkelt stolpe står forkert

NEDGRAVEDE STOLPER

Hvis der skal rejses stolper til et skur eller en pergola, er det smart at starte med at sætte pæle i, som markerer hjørnerne. Ret dem ind, så hjørnerne er 90°, og træk snore imellem dem.

1. Hvis der skal rejses stolper til et skur eller en pergola, er det smart at starte med at sætte pæle i, som markerer hjørnerne. Ret dem ind, så hjørnerne er 90°, og træk snore imellem dem.

Hvis stolperne bare skal stå i jord, så graves de 4 hjørnehuller, og stolperne sættes ned på et lag grus eller småsten. Jord stampes ned om stolperne, 20 cm ad gangen, og der tjekkes, at de står i lod.

2. Hvis stolperne bare skal stå i jord, så graves de 4 hjørnehuller, og stolperne sættes ned på et lag grus eller småsten. Jord stampes ned om stolperne, 20 cm ad gangen, og der tjekkes, at de står i lod.

Før resten af stolperne rejses, trækkes snore imellem hjørnerne. Der trækkes to snore, en lidt over jorden og en højere oppe – så er der styr på, om stolperne hælder udad eller indad.

3. Før resten af stolperne rejses, trækkes snore imellem hjørnerne. Der trækkes to snore, en lidt over jorden og en højere oppe – så er der styr på, om stolperne hælder udad eller indad.

Alle stolper rettes ind efter et langt vaterpas – hvis man da ikke er så heldig at have et stolpevaterpas. Jorden stampes helt fast om stolperne med et stykke lægte, når de står, som de skal.

4. Alle stolper rettes ind efter et langt vaterpas – hvis man da ikke er så heldig at have et stolpevaterpas. Jorden stampes helt fast om stolperne med et stykke lægte, når de står, som de skal.

For at sikre sig at stolperne bliver stående i lod, mens der bygges færdigt, bør man fiksere dem ved at skrue afstivningsbrædder fast fra bunden af én stolpe til toppen af den ved siden af.

5. For at sikre sig at stolperne bliver stående i lod, mens der bygges færdigt, bør man fiksere dem ved at skrue afstivningsbrædder fast fra bunden af én stolpe til toppen af den ved siden af.

FASTSTØBTE STOLPER

Først graves hullerne til stolperne. De skal være ca. 30 x 30 cm og mindst 90 cm dybe. For at markere, hvor hullerne skal graves, kan man mærke dem af på et langt bræt, som man graver efter.

1. Først graves hullerne til stolperne. De skal være ca. 30 x 30 cm og mindst 90 cm dybe. For at markere, hvor hullerne skal graves, kan man mærke dem af på et langt bræt, som man graver efter.

Når første stolpe står i hullet, stives den af med en skråstiver. Hvis man fastgør den med en tvinge, er stolpen nem at justere. Skråstiveren fastgøres i den anden ende til en pæl, der bankes i jorden.

2. Når første stolpe står i hullet, stives den af med en skråstiver. Hvis man fastgør den med en tvinge, er stolpen nem at justere. Skråstiveren fastgøres i den anden ende til en pæl, der bankes i jorden.

Hvis der er noget fast i nærheden (her er det et hus), kan det godt betale sig at forbinde første stolpe til det. Ellers sættes endnu en skråstiver fast på stolpen, vinkelret på den første.

3. Hvis der er noget fast i nærheden (her er det et hus), kan det godt betale sig at forbinde første stolpe til det. Ellers sættes endnu en skråstiver fast på stolpen, vinkelret på den første.

Efterhånden som man rejser stolperne, forsynes de med skråstivere, og afstanden imellem dem sikres med tværgående afstandsstykker.

4. Efterhånden som man rejser stolperne, forsynes de med skråstivere, og afstanden imellem dem sikres med tværgående afstandsstykker.

For at undgå at stolperne rykker sig nede i hullerne, når der støbes, monterer man også skråstivere 30-40 cm over jorden. Tjek alle stolper med et vaterpas, og ret ind, til de står 100 % i lod.

5. For at undgå at stolperne rykker sig nede i hullerne, når der støbes, monterer man også skråstivere 30-40 cm over jorden. Tjek alle stolper med et vaterpas, og ret ind, til de står 100 % i lod.

Når alt står, som det skal, hældes tørbeton i hullet, og der stampes. To 15-20 cm lag beton med jord imellem og ovenpå er passende. Fugt fra jorden får betonen til at hærde.

6. Når alt står, som det skal, hældes tørbeton i hullet, og der stampes. To 15-20 cm lag beton med jord imellem og ovenpå er passende. Fugt fra jorden får betonen til at hærde.

TIPS: 90° vinkel

De færreste er i besiddelse af en flere meter lang tømmervinkel, som kan bruges til at mærke 90°-hjørner op med. Men det er der råd for. Man tager tre brædder og skærer dem til i fx 90, 120 og 150 cm’s længde (eller 150, 200 og 250 cm). De tre brædder samles med en skrue i hvert hjørne, og man har man faktisk en retvinklet trekant. Forholdet mellem de tre sider i en sådan trekant er 3:4:5, og mange kender nok metoden fra skolen som Pythagorasr-reglen: a2 + b2 = c2.

Smart værktøj: Stolpevaterpas

Stolpevaterpasset er smart, fordi det er forsynet med flere libeller, så man på samme tid kan måle, om en stolpe er i lod på begge ledder. Så slipper man for at flytte rundt med sit almindelige vaterpas og risikere at skubbe stolpen skæv igen.

Vaterpasset spændes fast på stolpen med en slags elastik, så man har hænderne fri, mens man stiver stolpen af. Den tredje libelle bruges, når man skal tjekke, om noget er vandret, fuldstændig som et traditionelt vaterpas. Men igen er det smart, at man kan spænde tingesten fast, så den ikke ryger på gulvet eller jorden i tide og utide.

Prisen er ca. 150 kroner, og de er givet godt ud. Køb det i byggemarkedet eller på internettet.

Smart værktøj: Stolpevaterpas
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Få stolperne helt lige
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage