Uanset hvor nyt plankeværket er, så vil det ses helt tydeligt, hvis bare en enkelt stolpe står forkert

Uanset hvor nyt plankeværket er, så vil det ses helt tydeligt, hvis bare en enkelt stolpe står forkert

TIPS: 90° vinkel

De færreste er i besiddelse af en flere meter lang tømmervinkel, som kan bruges til at mærke 90°-hjørner op med. Men det er der råd for. Man tager tre brædder og skærer dem til i fx 90, 120 og 150 cm’s længde (eller 150, 200 og 250 cm). De tre brædder samles med en skrue i hvert hjørne, og man har man faktisk en retvinklet trekant. Forholdet mellem de tre sider i en sådan trekant er 3:4:5, og mange kender nok metoden fra skolen som Pythagorasr-reglen: a2 + b2 = c2.

Smart værktøj: Stolpevaterpas

Stolpevaterpasset er smart, fordi det er forsynet med flere libeller, så man på samme tid kan måle, om en stolpe er i lod på begge ledder. Så slipper man for at flytte rundt med sit almindelige vaterpas og risikere at skubbe stolpen skæv igen.

Vaterpasset spændes fast på stolpen med en slags elastik, så man har hænderne fri, mens man stiver stolpen af. Den tredje libelle bruges, når man skal tjekke, om noget er vandret, fuldstændig som et traditionelt vaterpas. Men igen er det smart, at man kan spænde tingesten fast, så den ikke ryger på gulvet eller jorden i tide og utide.

Prisen er ca. 150 kroner, og de er givet godt ud. Køb det i byggemarkedet eller på internettet.

Smart værktøj: Stolpevaterpas