Byg et stærkt hegn af sten og metalnet

Et hegn kræver normalt vedligeholdelse, og med tiden bliver det slidt og skal udskiftes. Men hvem siger, at et hegn skal være bygget af vedligeholdelseskrævende træ? Gabioner er hegn, der består af solide sten i rammer af metalnet. Gabioner kan holde i 100 år og kræver ingen vedligeholdelse overhovedet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.000 kr./m
Gabion: Store marksten bruges her til at skabe en naturlig mur. Bemærk, at der ikke er top på denne gabion. Stenene ligger så at sige frit.

Store marksten bruges her til at skabe en naturlig mur. Bemærk, at der ikke er top på denne gabion. Stenene ligger så at sige frit.

Intro

Er du aldrig stødt på ordet gabioner? Så er du ikke alene, for det er ikke et ord, der indgår i de fleste gør det selv-folks ordforråd. Gabioner er stensætninger, mure eller hegn af løse sten, der holdes på plads i trådbure af galvaniseret stål.

Burene fås som samlesæt i forskellige størrelser, og stenene købes ofte sammen med burene. Der er mange muligheder for at lave gabioner i lige præcis de former og størrelser, som du ønsker. Det er endda muligt at sætte burene oven på hinanden, hvis du vil lave virkelig høje gabioner.

Hvad koster gabioner?

På nettet findes der flere forhandlere, og deres priser er for gabionerne alene – altså for burene uden sten. På vidaxl.dk kan man fx købe en gabion på 600 x 50 x 100 cm for 1.609 kr. Derudover skal der altså købes sten.

Kan jeg selv bygge gabioner?

Det kan godt lade sig gøre at købe galvaniseret trådnet og selv sætte det sammen til gabioner, men det er meget vigtigt, at samlingerne er bomstærke, for ellers kan buret ikke holde vægten af de mange kilo sten, der skal fyldes i. Med de færdige samlesæt, som vi bruger i denne vejledning, låses de forskellige dele af burene solidt sammen.

Hvilke sten skal jeg bruge til gabioner?

Du kan bruge de sten, du vil. Gabionerne fås med forskellig diameter i maskerne, og du skal selvfølgelig fylde sten i, der er større end maskerne. Ellers ryger stenene ud. Du kan fx vælge at bruge billige marksten eller dyre sten af eksempelvis granit.

Sådan bygger du gabioner

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger gabioner.

Gabioner er ikke svære at bygge, men det er tungt og hårdt arbejde. Vores gabioner omkranser en ny træterrasse, og vi vælger at montere brædder på dem, så det er muligt at bruge dem som siddeplads.

Vejledning

01
Underlaget gøres klar 2 Trin

Vores gabioner skal sættes som en alternativ mur op ad træterrassen. Vi skal have fjernet nogle fliser for at gøre plads til gabionerne. De lave skal stå på jorden, og de høje skal sættes fast med metalstolper, der graves ned i jorden.

Hullerne graves ned i frostfri dybde (mindst 90 cm).

Gabion: Fliserne fjernes 1

Fliserne fjernes. Det kan være svært at få fliserne væk, når de har ligget der i mange år. Det gælder om at få løsnet fugerne og få lirket fliserne fra hinanden.

Gabion: Underlaget planes 2

Underlaget planes. Bunden skal være helt plan, hvor gabionerne skal stå. Vi retter ud med brolæggergrus (0-8 mm).

02
Gabionerne samles 8 Trin

Samlespiral

Gabionerne leveres som simple samlesæt, hvor fire sider sættes sammen med en bund og en top. Toppen monteres til sidst, når kurven er fyldt med sten. Vi bruger et system, hvor delene låses sammen af trådspiraler, der snor sig fast og giver stærke og solide samlinger.

Det kan være en fordel at være to om arbejdet, hvis der er tale om længere gabionkurve.

Gabion: Samlesættet. 1

Samlesættet. Bemærk de lange spiraler nederst i billedet. Det er dem, der låser burene sammen.

Gabion: En side og en ende fastgøres. 2

En side og en ende fastgøres. Spiralen skrues fast fra top til bund. Den drejes med håndkraft, og det låser de to stykker metalnet sammen.

Gabion: Bunden monteres. 3

Bunden monteres. Der er korte spiraler til enderne og lange til siderne.

Gabion: Endnu en side sættes fast. 4

Endnu en side sættes fast. Fortsæt på samme måde med de andre sider og ender. Du får hurtigt taget på det.

Gabion: Gabionen tilskæres. 5

Gabionen tilskæres. Vores gabioner skal tilpasses træterrassen, og derfor er det også nødvendigt at forkorte burene. Det gøres med en vinkelsliber.

Gabion: Stolper til den høje gabion monteres. 6

Stolper til den høje gabion monteres. Der medfølger beslag, som gør det nemt at montere stolperne med skruer på den høje gabion.

Gabion: De høje gabioner sættes sammen. 7

De høje gabioner sættes sammen. Vi skal bruge en tynd, høj gabion, og vi har købt en speciel variant, hvor side og ende er svejset sammen.

Gabion: Gabionen er nu klar. 8

Gabionen er nu klar. Vi kan nu fortsætte produktionen af gabionerne og bagefter flytte dem hen på plads ved siden af træterrassen.

03
Gabionerne sættes på plads 10 Trin

Når burene er samlet, kan de stilles op langs træterrassen. Vi startede med at fjerne fliserne for at lave plads til gabio-nerne. Vi spænder murersnor ud, så vi er sikre på, at burene kommer til at stå helt lige. Vi støber de høje gabioner fast med beton og til sidst fylder vi hullerne med stabilgrus.

Gabion: Hullerne fyldes. 1

Hullerne fyldes. Vi har gravet 90 cm dybe huller (frostfri dybde). Vi fylder 30 cm stabilgrus i hullet og stamper det, så vi får en solid bund.

Gabion: Der lægges en mursten i hullet. 2

Der lægges en mursten i hullet. Vi lægger også en flise i hullet, oven på stabilgruset, som stolpen kan hvile ovenpå.

Gabion: Den høje gabion sættes på plads. 3

Den høje gabion sættes på plads. Det er en fordel at være to mand om at sætte høje gabioner på plads.

Gabion: Stabilisér burene. 4

Stabilisér burene. Når gabionen er på plads, stabiliseres den, så vi kan hælde beton ned i hullet rundt om stolperne.

Gabion: Hullet fyldes med beton. 5

Hullet fyldes med beton. Et lag på cirka 20 cm beton er nok. Vent med at fjerne stabiliseringen, til betonen er hærdet efter et døgns tid.

Gabion: Næste gabion monteres. 6

Næste gabion monteres. Vi sætter endnu en høj gabion ved siden af den første.

Gabion: Toppen må tilpasses. 7

Toppen må tilpasses. Her kommer en stolpe til et udhæng i vejen, så med vinkelsliberen må vi lave nogle tilpasninger, så toppen kan sættes på.

Gabion: Betonen stampes. 8

Betonen stampes. Det gør det lettere at få en stærk, hærdet støbning.

Gabion: De resterende gabioner stilles op. 9

De resterende gabioner stilles op. Vi samlede alle på græsplænen, og nu flytter vi dem over til terrassen. Der skal to til at bære gabionerne.

Gabion: Burene stilles på fliser. 10

Burene stilles på fliser. Vi hæver de lave gabioner over stabilgruset ved at stille dem på fliser. Så kommer de i niveau med fliserne ved siden af.

04
Stenene fyldes i 3 Trin

Nu er gabionerne på plads, og vi kan gå i gang med den sjove, men også hårde del af arbejdet: Nu er det nemlig tid til at fylde burene.

Gabion: Vi har fået leveret et vognlæs sten 1

Vi har fået leveret et vognlæs sten, og nu begynder det hårde slid. Det er særligt svært at fylde de høje gabionkurve, da der er langt op, og de er smalle. Det kan kræve lidt tilpasning med en hammer at få alle stenene på plads mellem trådkurvene. Bagefter skal stenene vandes, og så er gabionerne færdige.

Gabion: Gabionerne fyldes med en spand 2

Gabionerne fyldes med en spand. Det tager lang tid at fylde dem med håndkraft. Der er langt op, når de høje gabioner skal fyldes.

Gabion: Stenene slås på plads 3

Stenene slås på plads. Selvom stenene er bestilt i den rette størrelse i forhold til maskerne i kurvene, kan de stadig stikke lidt af. Med en hammer får vi rettet op på det.

Materialer

  • Gabioner som samlesæt
  • Sten til opfyldning
  • Beton til støbning af stolper
  • Metalstolper til de høje gabioner
  • Fliser til at stille gabionerne på

Tidsforbrug

En weekend med hårdt slid.

Pris

Prisen for dette projekt løb op i ca. 1.000 kr. pr. meter.

Sværhedsgrad

Gabionerne er ikke svære at bygge, men det er tungt og hårdt arbejde.

Tips & Tricks

Gabioner kan bruges til meget

Der kan laves mange forskellige projekter med gabioner, og stilen kan variere meget, alt efter hvor store sten du vælger. Vi har valgt at bruge relativt små sten, og vi ville have opnået en helt anden effekt, hvis vi havde valgt store marksten.

Herunder kan du se nogle forskellige eksempler.

Gabion: Her har man valgt at bruge granitsten

Her har man valgt at bruge granitsten i gabioner som afskærmning ved en stor vej.

Gabion: Der er tænkt kreativt

Der er tænkt kreativt, og gabionen er blevet brugt som et blomsterbed. Der er brugt små sten, og gabionen er ikke lukket foroven.

Gabion: Store marksten bruges her

Store marksten bruges her til at skabe en naturlig mur. Bemærk, at der ikke er top på denne gabion. Stenene ligger så at sige frit.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hegn