Byggevejledning
Let
Svær
Gabion: Store marksten bruges her til at skabe en naturlig mur. Bemærk, at der ikke er top på denne gabion. Stenene ligger så at sige frit.

Store marksten bruges her til at skabe en naturlig mur. Bemærk, at der ikke er top på denne gabion. Stenene ligger så at sige frit.

Er du aldrig stødt på ordet gabioner? Så er du ikke alene, for det er ikke et ord, der indgår i de fleste gør det selv-folks ordforråd. Gabioner er stensætninger, mure eller hegn af løse sten, der holdes på plads i trådbure af galvaniseret stål.

Burene fås som samlesæt i forskellige størrelser, og stenene købes ofte sammen med burene. Der er mange muligheder for at lave gabioner i lige præcis de former og størrelser, som du ønsker. Det er endda muligt at sætte burene oven på hinanden, hvis du vil lave virkelig høje gabioner.

Hvad koster gabioner?

På nettet findes der flere forhandlere, og deres priser er for gabionerne alene – altså for burene uden sten. På vidaxl.dk kan man fx købe en gabion på 600 x 50 x 100 cm for 1.609 kr. Derudover skal der altså købes sten.

Kan jeg selv bygge gabioner?

Det kan godt lade sig gøre at købe galvaniseret trådnet og selv sætte det sammen til gabioner, men det er meget vigtigt, at samlingerne er bomstærke, for ellers kan buret ikke holde vægten af de mange kilo sten, der skal fyldes i. Med de færdige samlesæt, som vi bruger i denne vejledning, låses de forskellige dele af burene solidt sammen.

Hvilke sten skal jeg bruge til gabioner?

Du kan bruge de sten, du vil. Gabionerne fås med forskellig diameter i maskerne, og du skal selvfølgelig fylde sten i, der er større end maskerne. Ellers ryger stenene ud. Du kan fx vælge at bruge billige marksten eller dyre sten af eksempelvis granit.

Sådan bygger du gabioner

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger gabioner.

Gabioner er ikke svære at bygge, men det er tungt og hårdt arbejde. Vores gabioner omkranser en ny træterrasse, og vi vælger at montere brædder på dem, så det er muligt at bruge dem som siddeplads.

Vi gennemgår, hvordan du:

  • gør underlaget klar til gabionerne
  • samler gabionerne
  • sætter gabionerne på plads
  • fylder sten i gabionerne