Intro
Vejledning
01
Underlaget gøres klar
2
Trin
Vores gabioner skal sættes som en alternativ mur op ad træterrassen. Vi skal have fjernet nogle fliser for at gøre plads til gabionerne. De lave skal stå på jorden, og de høje skal sættes fast med metalstolper, der graves ned i jorden.
Hullerne graves ned i frostfri dybde (mindst 90 cm).
Fliserne fjernes. Det kan være svært at få fliserne væk, når de har ligget der i mange år. Det gælder om at få løsnet fugerne og få lirket fliserne fra hinanden.
02
Gabionerne samles
8
Trin
Samlespiral
Gabionerne leveres som simple samlesæt, hvor fire sider sættes sammen med en bund og en top. Toppen monteres til sidst, når kurven er fyldt med sten. Vi bruger et system, hvor delene låses sammen af trådspiraler, der snor sig fast og giver stærke og solide samlinger.
Det kan være en fordel at være to om arbejdet, hvis der er tale om længere gabionkurve.
En side og en ende fastgøres. Spiralen skrues fast fra top til bund. Den drejes med håndkraft, og det låser de to stykker metalnet sammen.
Endnu en side sættes fast. Fortsæt på samme måde med de andre sider og ender. Du får hurtigt taget på det.
Gabionen tilskæres. Vores gabioner skal tilpasses træterrassen, og derfor er det også nødvendigt at forkorte burene. Det gøres med en vinkelsliber.
Stolper til den høje gabion monteres. Der medfølger beslag, som gør det nemt at montere stolperne med skruer på den høje gabion.
De høje gabioner sættes sammen. Vi skal bruge en tynd, høj gabion, og vi har købt en speciel variant, hvor side og ende er svejset sammen.
03
Gabionerne sættes på plads
10
Trin
Når burene er samlet, kan de stilles op langs træterrassen. Vi startede med at fjerne fliserne for at lave plads til gabio-nerne. Vi spænder murersnor ud, så vi er sikre på, at burene kommer til at stå helt lige. Vi støber de høje gabioner fast med beton og til sidst fylder vi hullerne med stabilgrus.
Hullerne fyldes. Vi har gravet 90 cm dybe huller (frostfri dybde). Vi fylder 30 cm stabilgrus i hullet og stamper det, så vi får en solid bund.
Der lægges en mursten i hullet. Vi lægger også en flise i hullet, oven på stabilgruset, som stolpen kan hvile ovenpå.
Den høje gabion sættes på plads. Det er en fordel at være to mand om at sætte høje gabioner på plads.
Stabilisér burene. Når gabionen er på plads, stabiliseres den, så vi kan hælde beton ned i hullet rundt om stolperne.
Hullet fyldes med beton. Et lag på cirka 20 cm beton er nok. Vent med at fjerne stabiliseringen, til betonen er hærdet efter et døgns tid.
Toppen må tilpasses. Her kommer en stolpe til et udhæng i vejen, så med vinkelsliberen må vi lave nogle tilpasninger, så toppen kan sættes på.
De resterende gabioner stilles op. Vi samlede alle på græsplænen, og nu flytter vi dem over til terrassen. Der skal to til at bære gabionerne.
04
Stenene fyldes i
3
Trin
Nu er gabionerne på plads, og vi kan gå i gang med den sjove, men også hårde del af arbejdet: Nu er det nemlig tid til at fylde burene.
Vi har fået leveret et vognlæs sten, og nu begynder det hårde slid. Det er særligt svært at fylde de høje gabionkurve, da der er langt op, og de er smalle. Det kan kræve lidt tilpasning med en hammer at få alle stenene på plads mellem trådkurvene. Bagefter skal stenene vandes, og så er gabionerne færdige.
Gabionerne fyldes med en spand. Det tager lang tid at fylde dem med håndkraft. Der er langt op, når de høje gabioner skal fyldes.
Materialer
- Gabioner som samlesæt
- Sten til opfyldning
- Beton til støbning af stolper
- Metalstolper til de høje gabioner
- Fliser til at stille gabionerne på
Tidsforbrug
En weekend med hårdt slid.
Pris
Prisen for dette projekt løb op i ca. 1.000 kr. pr. meter.
Sværhedsgrad
Gabionerne er ikke svære at bygge, men det er tungt og hårdt arbejde.
Tips & Tricks
Gabioner kan bruges til meget
Der kan laves mange forskellige projekter med gabioner, og stilen kan variere meget, alt efter hvor store sten du vælger. Vi har valgt at bruge relativt små sten, og vi ville have opnået en helt anden effekt, hvis vi havde valgt store marksten.
Herunder kan du se nogle forskellige eksempler.