Og sikkert er det, at havelågen er husets og havens ansigt. Man behøver ikke at gå i salgstanker for at have gavn af et godt indtryk gennem en flot havelåge, der står godt til havehegnet og svinger let på hængslerne.

Men det kræver godt håndværk at få havehegn og havelåge til at spille sammen.

LÆS OGSÅ: Havelåger

Havelågens konstruktion

Havehegnet er næsten altid en let og åben konstruktion, som står spændt op mellem to hegnspæle og derfor er lige så stabil, som den er luftig. Men når du vil videreføre den åbne konstruktion til havelågen, så har den kun støtte i den side, der er hængslet til hegnspælen.

Det betyder, at havelågen nemt kommer til at hænge med tiden. Den bliver lidt skæv, og efter nogen tid kommer havelågen måske ligefrem til at slæbe hen over jorden.

Det forstærkes af, at hegnspælen, som havelågen hænger fast på, trækkes skæv af havelågens vægt. Jo tungere havehegns-konstruktion og jo bredere havelåge, jo voldsommere bliver belastningen. Og belastningen af hegnspælen bliver forstærket af, at havelågen svinges op og i, så belastningen hele tiden skifter.

Sådan forebygger du en ustabil havelåge

Heldigvis er der råd for den slags udfordringer med havelåger.

  • Du skal sikre en stabil hegnspæl Vil du sikre en stabil hegnspæl, er løsningen som udgangspunkt altid at grave hegnspælen mindst en meter ned. Gerne længere, hvis havelågen og hegnspælen er højere end en meter. Kan du ikke komme så dybt ned på grund af klipper eller rødder, må du sikre havelågen på andre måder. Det kræver skråstivere, støtte i havehegnet og så videre.
  • Du skal hindre, at havelågen vrides skæv Havelågen kan blive vredet skæv af sin egen vægt – eller når børn svinger en tur i havelågen. Her er en effektiv og elegant klassisk teknik at tilføje havelågen en skrårevle, der forbinder de to vandrette revler. Herved skaber man en stabil trekant i havelågen. For at gøre den så effektfuld som muligt, skal den altid placeres på havelågen, så dens nederste ende slutter inde ved hængselsiden.

Find den rigtige havelåge

Hvordan du i praksis bruger disse grundregler for havelågen, så jeres egen havelåge bliver et flot og indbydende ansigt, kan du lære meget mere om i magasinet Gør Det Selv eller her på sitet, hvor vi har masser af flotte opskrifter på hegn, stakitter og havelåger i alle stilarter.