Hvilken årstid er bedst til at så nyt græs?

I september/oktober er jorden stadig lun og lidt fugtig. Det sikrer frøene de bedste betingelser for spiring og vækst. Græsset kan som regel nå at komme godt i gang inden vinteren, hvor plænen ikke bliver udsat for den store trafik. Det kan godt lade sig gøre at så græs i foråret, men du risikerer tørke og solsvidning, inden græsset for alvor har etableret sig. Efteråret er derfor den bedste årstid til at slå græs.

I hvilken højde skal plæneklipperen klippe græsset, når det slås for sidste gang i efteråret?

Græsset skal helst ikke være mere end 4-5 cm langt, når det klippes for sidste gang og skal overvintre. Hvis græsset er længere, øges risikoen for svampevækst i plænen nemlig væsentligt.

Hvordan slipper du bedst af med skvalderkål?

Det er meget vigtigt at få alle skvalderkålens rødder med op, hvis du vil slippe af med den. Planten har nemlig er kæmpe rodnet, og selv små rodstumper på 2 cm kan vokse videre og blive til nye planter. Derfor må du for alt i verden ikke fræse jord med skvalderkål i – det vil blot få planten til at sprede sig endnu mere. Du slipper altså bedst af med skvalderkål ved at grave hele planten op.

Er det en god ide at klippe hækken i en bestemt form?

Det er en rigtig god ide at klippe hækken, så den er bredest forneden og smallest foroven. Det gør den mere robust og sikrer, at hækken ikke vælter, hvis der lægger sig et lag tung sne oven på den om vinteren.

Hvornår er det bedst at klippe stauder ned?

Hvis du klipper dine stauder ned for tidligt, risikerer du, at nye små skud bliver ødelagt af frost. De visne dele beskytter planten og de nye skud, så lade det sidde til risikoen for nattefrost er ovre. Du skal altså vente med at klippe stauder ned til foråret, når risikoen for frost er er minimal.

Hvor dybt skal hullet være, når du skal grave ud til en ny plante?

Det er vigtigt, at hullet til en ny plante er dobbelt så stort både i omkreds og dybde, som den potte, den har stået i. Sørg også for at løsne jorden i bunden af hullet, så det er let for rødderne at få fat. Hullet skal altså være dobbelt så stort som den potte, planten er købt i.

Skal der puttes gødning ned i hullet, når du planter en ny busk?

Du skal ikke putte hverken gødning eller kompost direkte ned i hullet, når du planter nye buske eller træer. Det er simpelthen for hård kost. Derimod er det en god ide at lægge lidt gødning oven på jorden omkring plantehullet, så det løbende kan sive ned til rødderne i mindre mængder.

Hvornår skal blomme- og kirsebærtræer beskæres?

Blomme-og kirsebærtræer er såkaldte ”blødere”. Det betyder, at det væsker meget, når træerne beskæres. Derfor er det vigtigt at gøre i sensommeren, hvor det er lunt og tørt. Det mindsker risikoen for, at der kommer råd i træet.

Hvilken plante er ikke en klatreplante?

Forsythiaen er en busk, der blomstrer med små gule blomster i april. Et gammelt haveråd siger, at man skal vente med at beskærer roser og hortensia til forsytiaen har afblomstret – i april en gang - så er risikoen for frost minimal.