Byg bænken ind i højbedet

Bygger du dette vinkelformede højbed med en lille integreret bænk, forener du det nyttige med det behagelige. Hele konstruktionen består af kun to dimensioner træ, så arbejdet er lige til at gå til. Go’ fornøjelse!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
3.000 kroner
Byg bænken ind i højbedet

Der går cirka 1 m³ jord til dette bed. Du kan spare halvdelen ved at lægge lecanødder i bunden. Husk at lægge fiberdug ovenpå, så jorden ikke synker ned.

Intro

Et højbed i haven både pynter og er praktisk på mange måder. Du kan fx bruge dit højbed som køkkenhave eller som en rumdeler i haven. Du kan også bygge dit højbed med integreret bænk. På den måde forener du både det nyttige med det behagelige.

I denne byggevejledning viser vi dig, hvordan du bygger bænken ind i dit højbed.

I byggevejledningen får du:

 • Arbejdstegning
 • Video
 • Grundig trin for trin-vejledning
 • Komplet materialeliste

Vejledning

01
Samling af højbedet 7 Trin

Start med selve højbedet. Først samles de to gavle, så brædderne rager en bræddetykkelse ud over kanterne. Herefter fortsætter du med at skrue det nederste bræt på hele vejen rundt.

Brædderne fastgøres til lodrette stolper med to skruer i hver stolpe. Skruerne undersænkes, så de kommer i plan med overfladen.

1

Start med den smalle endegavl. Fiksér først en “kant” på arbejdsbordet, så du har noget at støde sidestykkerne (A) op imod, når de skrues fast i stolperne (N). Hold ca. 9 mm luft mellem sidestykkerne.

2

Fortsæt med den L-formede endegavl. Igen lægges stolperne (N) op på højkant. Den lave side skal ikke have nogen stolpe. Her monteres i stedet sædestøtten (P).

3

Nu bygges den indvendige hjørnestolpe. Den består af tre stolper (N), der skrues sammen til et stort L. På den måde får bræddebeklædningen et solidt og stabilt underlag inde i hjørnet.

4

Start på selve bundrammen. Spænd de nederste brædder fast til gavlstolperne (N) med skruetvinger, før du skruer dem fast. Så er det nemt lige at justere konstruktionen, så vinklerne er nøjagtig 90 grader.

5

Skru bundrammen fast hele vejen rundt. Nu skulle skelettet gerne se sådan ud, og der er klar til montering af sidestykkerne. Brug afstandsklodser mellem brædderne, så de er parallelle og flugter hele vejen rundt.

6

Hold brædderne fast med tvinger, mens der skrues. Det gør det muligt at støde sidestykkerne helt stramt op imod de stykker, der stikker ud på gavlen. Så bliver konstruktionen stabil.

7

Montér ekstra stolper (N) midt på de lange sidestykker (E) og (F). De sikrer, at de lange sidestykker ikke giver efter for presset fra jorden, som du til sidst hælder i bedet.

02
Samling af bænken 5 Trin

1

Montér bænkstolper (P) og indvendige bænkstykker (G) på indersiden af bedet. De skal rage en bræddetykkelse ud, så der er plads til en bræddestump i hullet som afslutning, der dækker over forreste stolpe.

2

I modsatte side skrues også bænkstøtter (P) fast. Her skydes dog bænkklodser (H) og (J) på en bræddetykkelse ind bagved. På stolperne skrues tre sidestykker (G) fast bagefter.

3

Første sædebræt (D) skrues fast, og en sædestiver (L) holdes fast midtpå med en skruetvinge, før den fastgøres. Fortsæt med de øvrige sædebrædder. Bemærk, at de skrues ned i kanten af sidestykkerne (G).

4

Til slut skrues den langsgående sædestøtte (K) fast. Bor og skru ned gennem sædebrædderne, og hold afstivningen fast med tvinger, før du borer. Bor og skru også ind i sædestøtten (L) ude fra fronten.

5

Når de sidste afslutningsstykker er skruet fast, ser resultatet sådan ud. Nu kan du vælge at male eller oliere alt træværket.

03
Foring af højbedet 3 Trin

1

Plantekassen skal tætnes, så jorden bliver inden i kassen og ikke ødelægger træet. Køb en god drænmåtte, og gør den fast med en hæftepistol. Der skal ikke noget på i bunden, da vandet skal kunne komme ud.

2

Skær måtten af i toppen, så den flugter med højbedets overkant. Det gør du nemt med en skarp hobbykniv.

3

Skru til sidst toprammestykker (M) fast langs hele højbedet. Det giver en pæn afslutning og sikrer desuden, at regn ikke trænger ned i endetræet. Brædderne er skåret i smig (45 grader) i hjørnerne.

Materialer

19 x 150 mm høvlede brædder:

 • 7 sidestykker (A) a 50 cm
 • 3 sidestykker (B) a 96 cm
 • 5 sidestykker (C) a 118,1 cm
 • 8 sædebrædder (D) a 120 cm
 • 5 sidestykker (E) a 166,4 cm
 • 5 sidestykker (F) a 168,2 cm
 • 6 bænkstykker (G) a 46 cm
 • 6 bænkklodser (H) a 6,3 cm
 • 3 bænkklodser (J) a 4,5 cm

19 x 150 mm høvlede brædder, flækket til 19 x 75 mm:

 • 1 sædestøtte (K), 98,6 cm
 • 1 sædestiver (L), 42 cm
 • 6 toprammestykker (M), i alt cirka 6,6 meter

70 x 145 mm høvlet spærtræ:

 • 10 stolper (N) a 78,6 cm
 • 4 bænkstolper (P) a 46,8 cm

Desuden:

 • Drænmåtte til foring af bed, cirka 7 meter
 • Skruer til udendørs brug

Specialværktøj

 • Borestander
 • Bor med undersænkning
 • Hæftepistol

Tidsforbrug

3-4 dage.

Pris

Ca. 3.000 kr.

Sværhedsgrad

Ikke specielt svært, men stabiliteten afhænger af præcision, når du saver, borer og samler.

Tegning

Multimedia

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Rigtig længde på søm og skruer

Video

Tips & Tricks

Bor alle skruehuller på én gang

Start med at save alle dele til på længden. Herefter går du i gang med at mærke op til skruehuller. De skal placeres, så skruerne rammer midt i de lodrette stolper. Bor og undersænk hullerne i én arbejdsgang med et specialbor med undersænker. Brug også gerne en borestander. Så er boret nemt at styre, og hullerne bliver helt lige.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Højbede