Planten har bidraget til at holde jorden levende og næringsrig i vintersæsonen, og nu er den klar til at blive vendt ned i jordstykket, hvor den fortsat vil bidrage med næring til de kommende afgrøder i køkkenhaven.

Bønnestativerne lavet af hasselkæppe står stadig i kanten af stykket fra sidste års brug. De skal genbruges et andet sted i år, så derfor fjernes de i første omgang.

Det er tid til at måle jordstykket op, så køkkenhaven kommer til at fremstå med de mange små bede, Mette har tegnet i skitsen. Køkkenhavens fulde mål er 8 gange 8 meter. De mange bede kræver, at der skal regnes lidt undervejs, og for at sikre de rette vinkler må både målebånd, tommestok og pinde i brug.

Hvert hjørne i det kvadrat, der alt i alt skal udgøre køkkenhaven, markeres med en stok. Når det fulde areal er afsat, er næste udfordring at markere de enkelte bede inden for jordstykket.

For at overholde skitsen er det nødvendigt at måle godt op og sørge for at markere alle linjerne tydeligt på jordstykket. Det gøres her med snore i første omgang. Når markeringen er på plads, er det også synligt, hvor du skal træde varsomt.

Jorden skal gerne forblive forholdsvis luftig, der hvor du har tænkt dig at dyrke den.Alle hjørner og midten af køkkenhaven er nu sat af. Mettes mand graver lidt jord af i en rende midt på stykket til en kommende grussti.

Han sørger for at smide grus på stien med det samme. Det smatter ikke så meget som jord, når man skal gå på stykket, og det træder visuelt langt tydeligere frem end jordrenden.

For ende af jordstykket skal hasselkæppene igen være klatrestativer til blandt andet bønner. Derfor sættes kæppene i jorden på ny. En overligger placeres øverst. Så står hasselkæppene mere stabilt, og konstruktionen fæstnes yderligere med nogle strips.

Det må gerne se lidt pænt ud, så kæppene klippes til, så de passer foroven.Midt i herligheden har Mette planlagt en cirkel. Den nøjagtige midte af stykket er markeret med en stok.

For at tegne cirklen pænt op laver Mette en passer ved hjælp af et stykke snor og en pind. Snoren skal måle halvdelen af cirklens diameter. Derefter fæstner hun snoren på midterstokken, og nu kan hun markere cirklen hele vejen rundt med pinden i den anden ende.

Til sidst markerer hun cirklen tydeligt op med grus. Sådan fortsætter klargøringen af køkkenhaven stykke for stykke, indtil alle bede er markeret og grusstierne anlagt. I mellemtiden er honningurten vendt i jorden med en greb som her.

Først er jordstykket gravet igennem, og det tidligere grønne vendt ned i jorden med et spadestik.Når jorden senere kultiveres, smuldrer den ganske let som her, og det er nemt at slå eventuelle jordknolde itu.

De anlagte grusstier har stået nogle dage, og nu får de et sidste lag på toppen. Mette vil så latyrus ved midterstien op ad pergolaen af hasselkæppe. Derfor monteres et stykke hønsenet, så klatrevæksten kan få noget at sno sig om.

Hønsenettet er taknemmeligt at arbejde med. Det lette metal bøjer let omkring kæppene, og det er heller ikke særlig synligt. Mette sår sine latyrus med det samme ved pergolaen. Hun bruger bare pegefingeren til at lave et hul.

Putter ærtefrøet ned – og så er der blot tilbage at vente, til hun kan nyde blomsterne.I resten af køkkenhaven skal de forskellige højbede og et sneglehegn nu samles, og derefter er køkkenhaven klar til brug.