Gulerodsfluen lægger sine æg i jorden omkring gulerøddernes rødder. Fluernes æg klækker efter en uges tid. Larverne lever så først af siderødder og senere gnaver de sig ind i selve guleroden og lever videre her.

Maren har sået sine gulerødder så sent, at første generation af fluerne ikke udgjorde nogen trussel. Men hun vil sikre sig mod næste generation af fluerne, og det gør hun ved at lægge net over gulerødderne i haven. Men først skal der tyndes ud i rækken.

Når først nettet er lagt over rækken, skal det nemlig blive der, indtil gulerødderne er klar til høst. Maren har haft et godt sædskifte i jorden, og der har ikke tidligere vokset gulerødder her. Derfor burde der ikke være hverken æg – eller larver – i jorden på nuværende tidspunkt.

Det er endnu en fordel ved en god vekseldrift.Hun sikrer nettet med nogle jernrør. Nettet skal slutte helt tæt ned til jordoverfladen, så fluerne ikke flyver ind ad den vej. For enden af rækkerne fastgør hun nettet med nogle sten.

Har du ikke insektnet derhjemme, kan du bruge grønt afklip langs med rodhalsen i stedet. Ved at lægge det grønne plantemateriale her distraherer du fluerne i deres søgen efter roden.

Fluerne leder nemlig efter kontrasten mellem den grønne top og selve roden, og den får de sværere ved at finde, hvis der er lagt græs ud som her. Tre måneder senere ser gulerødderne stadig fine ud fra toppen.

Maren har fortsat lagt græs ud for at forhindre gulerodsfluen i at angribe. Og nu vil det vise sig om det har hjulpet. Og jo, de ser meget fine ud. Så husk fremover at dække af – enten med net eller med grønt.