Her er det en spand fuld af græsafklip. Afklippet vil hun med fordel udnytte i køkkenhaven. Og det får bønnerne glæde af. De har det nemlig bedst, hvis de ikke tørrer for meget ud. For at dæmpe fordampningen spreder Maren sit græsafklip langs med bønnerækken.

Græsset hjælper efterfølgende med at holde på fugtigheden i jorden. Det betyder ikke så meget, at græsset er lidt tørt, men vær opmærksom på, at det ikke bør indeholde alt for mange ukrudtsfrø, når du klipper det.

Har du ikke nok græsafklip, kan du også lægge et lille lag kompost. Det giver den samme effekt. Når du dækker jordoverfladen af på denne måde, fordamper fugtigheden langsommere fra jorden. Det betyder, at afgrøderne kan nøjes med mindre vand.

Du kan også minimere dit vandforbrug ved at etablere drypvanding i haven. Slangen her er perforeret med huller for hver halve meter, så vandet kan dryppe stille og roligt, der hvor det gør godt - uden videre fordampning. Slangen her er en smule stiv at arbejde med.

Så Maren blødgør først enden af slangen i en kop varmt vand, så den er lidt nemmere at arbejde med. Først sætter hun et spændebånd om slangen, der er lukket med en studs i den ene ende.Den anden ende forsyner hun med en kobling inden i slangen, som hun spænder godt fast med spændebåndet.

Koblingen passer ind i en almindelig vandslange. Så anbringer hun drypslangen i det nyanlagte staudebed. Slangen skal sno sig lidt, så den kommer godt omkring alle planterne i bedet. Det sikrer hun sig ved at fæstne slangen med en almindelig teltpløk.

Det gælder selvfølgelig om at være lidt forsigtig, når hun lægger slangen ned, så planterne ikke kommer til skade. Slangen er nu på plads og koblet på vandhanen.

Når Maren lukker op for vandet, drypper det direkte ned til de planter, der har brug for vandet, så fordampningen bliver så lille som muligt. På den måde sparer hun rigtig mange liter vand i løbet af sæsonen.