Byggevejledning
Let
Svær

Drømmen er at sidde i haven helt omsluttet af et luftigt fletværk af stængler, blade og blomster. Nok til at give læ og skygge, men stadig så åbent, at man ser haven omkring sig og himlen over det hele. Men det skelet, der skal bære de grønne vægge og det grønne loft, må jo godt selv være værd at se på.

I lysthuset her er væggene den enkelst tænkelige form for espalier: otte stolper, samlet af en vandret rem hele vejen til et kvadrat, hvor nogle af felterne lukkes med et net, som planterne kan klatre op ad, og som giver væggene den nødvendige stivhed.

Espalier med personlighed

Til gengæld har spærværket foroven masser af personlighed. De otte lange ben strækker sig ud til væggene i alle retninger, samlet om en kort, kraftig stolpe, en såkaldt konge, som hænger frit i luften midt inde i det store rum.

LÆS OGSÅ: Espalier

Det betyder, at der ingen vandrette bjælker er til at danne et loft, og konstruktionen virker helt organisk. Alligevel er den enkel at rejse, når du får brudt arbejdet op i de enkelte elementer og følger beskrivelsen på siderne her.

Download artiklen på den grønne knap øverst til højre og få hele vejledningen til, hvordan du selv bygger det organiske lysthus og samtidig får et gigantisk espalier i haven.