Gråskimmel finder oftest vej ind i planten gennem blomsterne eller bladene. Når den først er inde i plantevævet, udskiller den oxalsyre i forbindelse med væksten. Det dræber de omgivende celler og giver svampen mulighed for at vokse videre. Og der er flere at komme efter.

Her er både stængel og blomst fuldstændig færdige, og kønt ser det bestemt ikke ud med den nærmest pelsagtige overflade, der dækker det, der tidligere var en fin blomst.Gråskimmel viser sig ofte efter en fugtig periode.

Svampesygdommen er yderst smitsom og breder sig som andre svampesygdomme via sporer i luften. Det er derfor svært helt at undgå svampesygdomme i haven, men du kan undgå, at svampesporerne breder sig, ved at klippe de angrebne områder væk, så snart du bemærker dem.

Hvis du er heldig, vil planterne desuden skyde på ny og belønne dig med endnu et blomsterflor, hvis der som her sidder endnu ikke angrebne knopper tilbage på planten. Også frøkenhat (Zinnia), der står ved siden af, er delvist bukket under.

De skal selvfølgelig også renses, så gråskimmelen breder sig så lidt som muligt. Det pynter med det samme. Hvis du fjerner de sygdomsbefængte planter helt fra haven, minimerer du yderligere risikoen for, at svampesporerne spreder sig.

Smid ikke affaldet i komposten. Her vil sporerne ofte overleve, men smid det ud med dit øvrige køkkenaffald.