Denne blomst er blot afblomstret, men har endnu ikke modent frø. Hvorimod denne har en tydelig og struttende frøstand. Jane høster frøene med det samme – og skriver plantenavnet på en lille papirspose, som hun opbevarer frøene i indtil næste år. Husk også, at det ikke kun er i egen have, du kan høste frø.

En tur hos naboen eller i et offentligt haveanlæg kan for eksempel være et helt slaraffenland for frø-høstere. Du kan ikke altid regne med, at de frø, du høster, fuldstændig vil ligne den plante, du høster frøene fra.

Det gælder nemlig kun, hvis moderplanten er en art, hvor der ikke findes forskellige sorter – for eksempel i forskellige farver som disse hibiscus. Her kan du ikke vide, om frøene vil give lyserøde eller hvide blomster, men det øger jo blot spændingen. Du skal sikre dig, at frøstandene er modne, når du høster.

Her er der både grønne og sorte frø, og det er de sorte, der er modne til høst. Det er som regel let at se, om frøene er modne på en plante. De umodne vil typisk være grønne, mens de modne frø har fået en mørkere – mere vissen farve.

Det er ikke alle høstede frø, der er spiredygtige, selv om de er modne ved høst. Her er det frøene fra stolt kavaler (Cosmos), som Jane sorterer.Når du mærker på frøene, må de ikke føles hule. Du skal snarere kunne føle, at der er noget gods i frøet. Så er det nemlig befrugtet og vil efterfølgende også kunne spire.

Får du mod på at forsøge dig med frøhøst derhjemme, så lad eventuelt nogle enkelte afblomstrede frøstande sidde og modne på planten. De dele af planten stopper blomstringen, når de får lov at danne frø, mens resten af planten jo blomstrer videre.

Uanset hvilke frø du høster, skal du altid give frøene mulighed for at tørre godt, inden du pakker dem væk. Det er bedst at opbevare frøene i papirsposer eller kaffefiltre, mens de tørrer. Så kan de nemlig stadig ånde, og du risikerer ikke, at de rådner for dig.