Det er optimalt at fjerne sideskuddene, når de er mindst mulige. Sideskuddene stjæler nemlig energi fra resten af planten, indtil den selv har udviklet blade og effektiv fotosyntese. Bræk skuddene af i stedet for at klippe. Det sårer planten mindst muligt og minimerer samtidig risikoen for svampesygdomme.

I midten af plantesækken bliver der plads til et par små rødbladede basilikum. Der skal også være agurker i drivhuset. De skal plantes i denne plantesæk, som Annika blot placerer direkte på fliserne. Giv først sækken en gang massage, så jorden er løs og bekvem.

Husk også drænhuller på undersiden, så eventuelt overskudsvand i vækstperioden kan løbe ud.Øverst skærer Annika et lige snit. Så er der styr på indholdet i sækken. Vær opmærksom på, at du ikke planter agurken dybere, end den stod i den oprindelige potte. Agurker udvikler meget nemt rodhalsråd.

Hun planter to forskellige sorter, der senere skal beskæres på forskellig vis; den første en helt almindelig agurk, den næste er en gammel sort – en citronæble-agurk.I midten er der plads til en krydderurt. Her er det små duske af bredbladet persille, der får lov at gro.

Annika anbefaler, at du nøjes med to større planter i én plantesæk og så fylder op med en mindre krydderurt i midten. Tre agurker – eller fx tomater – vil med tiden få alt for megen fylde, og væksten bliver for tæt til, at luften kan cirkulere godt nok til at undgå svampesygdomme.

Endelig skal den nytilplantede plantesæk vandes. Nu skal planterne have tid til at etablere sig og begynde at vokse, inden det bliver nødvendigt at binde agurkeplanterne op.

Et uge senere er Lene i gang med at plante chilier ud. Hun foretrækker altid at plante chilierne i krukker. Det er der to grunde til. For det første kan chilierne være tilbøjelige til at få lus. Sker det, er det nemt at flytte krukken ud af drivhuset og behandle dem for skadedyrene.

For det andet er det forholdsvis let at overvintre chiliplanter indenfor. Og en overvintret chiliplante giver et stort forspring med tidligere frugter det kommende år. Også i dette tilfælde er det lettere at slæbe chiliplanterne med indenfor, når de én gang er etableret i en krukke. Hun planter chilierne i 10-liters krukker.

Det giver det største udbytte. Chiliplanterne reagerer meget på jordvolumen, så jo mindre potte du vælger, jo mindre plante og dermed færre frugter får du ligeså.Den store krukke skal være vært for to tomatplanter.

De kunne sagtens plantes i jorden, men krukken giver mulighed for på sigt også at flytte tomaterne ud af drivhuset, så der bliver bedre plads til noget andet.Krukken får en sidekammerat. Heri skal der være stangbønner. Men først gør Lene tomatplanterne klar. De får lidt vand, og de nederste gule blade river hun af. Og så skal de bare plantes godt i krukken.

De får et pilefletstativ at læne sig op ad. Pileflet er en dekorativ støtte, og hvis planten senere skal flyttes ud, er det noget lettere i dette stativ, end hvis planten var bundet op med en snor.Så er bønnerne klar til udplantning.Også her bliver der plads til to planter i krukken, og de får ligeledes et stativ af pileflet at klatre i.

Det er ikke nødvendigt, men det skader på den anden side heller ikke at tænke lidt over de visuelle virkemidler i drivhuset. Resultatet bliver kønt og varieret, og så kan man gå og glæde sig over synet i mellemtiden. Forskellige potter med rosenmynte får plads på flisearealet sammen med krukkerne med chilier.

Der skal også ryddes lidt op for at gøre plads til de næste sager. Og da vi skal plante nogle af afgrøderne direkte i drivhusjorden, er det nødvendigt også at luge. Over for flisearealet løber nogle rør under den sorte dug.

Derfor foretrækker Lene at dyrke i plantesække her. Hun masserer sækken godt, så jorden er bekvem. Og dernæst skærer hun hul – både i bunden til dræn og i toppen til planterne.Bunddrænet hjælper i øvrigt planterne til at søge nedenom og ud i drivhusjorden, når de er etableret.

Det giver dem både mere plads til rødderne, og samtidig får planterne mulighed for også at søge efter vand i drivhusjorden under sækkene. Den ene sæk planter Lene til først med en aubergine og dernæst en peberplante.

Hun bruger i øvrigt altid hvide plantesække, da rødderne let får det alt for varmt i sorte sække.I den anden planter hun to melonplanter. Hun kan ikke nære sig for at snuse til rødderne. De dufter nemlig dejligt af melon, så allerede nu kan man begynde at glæde sig til frugterne.

Både peberfrugt og aubergine får hver en blomsterpind til at begynde med. De bliver omkring en meter i højden hver især. Og så er det tid til noget vand. Men endelig ikke for meget. Jorden må ikke blive drivvåd, så du kan klemme vand ud af den, når du klemmer den.

Så er det for meget, og det er faktisk lige så farligt for planterne, som hvis du vander dem for lidt. Du kan dog reelt ikke tjekke plantesækken for, om den er tilpas vandet, før der er gået nogle timer.

Det tager nemlig lidt tid for vandet at blive fordelt i sækken. Så hellere lidt for lidt i første omgang end alt for meget. Og nu Lene er i gang med vandkanden, får også de to krukker en omgang. Bønnekrukken er flyttet, for jorden her skal graves godt igennem i et spadestiks dybde.

Her skal blandt andet dyrkes forskellige krydderurter og bladgrønt. Det hele står klar i denne kasse.Også her sniger sig et par tomatplanter ind. Resten af kassens indhold placerer hun først på jorden for at få en fornemmelse af den indbyrdes afstand. Så er det plantetid. Først en basilikum. Og en purløg.

Dernæst pluksalater i forskellige nuancer, der skal deles fra potten og plantes enkeltvis.Og sådan fortsætter hun, til alle de grønne og røde sager er godt i jorden og herefter bare skal have tid til at etablere sig og derefter gro.Endnu et par krukker skal plantes til. Den ene med citrongræs. Den anden med solbærsalvie.

Citrongræs er lækker som krydderi i asiatiske retter. Den er ikke hårdfør, men du kan overvintre den, hvis den kommer indenfor i vinterens løb. Derfor er krukken et godt valg til denne plante.

Det samme gælder solbærsalvien, som i øvrigt er ganske god i en varm kop te. Endnu flere småplanter og krydderurter kommer løbende til. Nogle skal bare sættes i gang i drivhuset, andre bliver her hele sæsonen. Men i det store og hele er drivhuset nu anlagt for denne vækstsæson.