Lene vil blandt andet lave stiklinger af denne Eau de Cologne-mynte. Hun klipper derfor nogle stykker af stænglen – lige over et bladpar, hver gang. Hun bruger kun den del af stænglen, der er blød. Stiklinger herfra har lettest ved at danne nye rødder. Så skal de enkelte stiklinger i jorden.

Topskuddet skal nippes af med det samme. Det er vigtigere, at stiklingen bruger sin energi på at danne rødder end på at skyde i toppen. Så stikkes stænglerne blot i jorden. Og bakken skal have en gang vand. Derefter er det en kompakt oregano, der står for tur.

Her er væksten meget tæt, og igen gælder det om at tage et skud, der stadig er urteagtigt og blødt.Klip så skuddet i passende små stykker. Væksten er nærmest så tæt, at du ikke kan undgå at klippe over et bladpar. Til gengæld fjerner Lene nogle af de nederste blade.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Er du i tvivl om, hvilke planter du skal dyrke i dit drivhus? Så læs mere her om, hvordan du får den bedste sæson i dit drivhus: Planter til drivhus

Det er herfra, de nye rødder gerne skal skyde. Fjern også her topskuddet, så planten bruger krudt på rod i stedet for top. Og rund af med vand. Også denne mørke og kraftige basilikum ”Yemenite” skal stiklingeformeres. Her er princippet det samme. Klip stænglen, hvor den endnu er blød – lige over et bladpar.

Nip topskuddet af, og stik stænglerne i jorden.Man kan ikke frøformere denne basilikum, så den eneste måde at få flere på er via stiklinger. Til gengæld er den ret hurtig til at slå rødder. Det sker såmænd ofte, hvis blot du stiller den i en kop vand.

Nu er stiklingerne vandet og godt placeret i så og prikle-mulden. Uden rødder har stiklingerne dog svært ved at trække vand, og derfor skal de pakkes godt ind i plast. Det holder luftfugtigheden så høj som mulig, mens stiklingerne danner rødder. Lene samler først bakkerne i en trækasse.

Træpindene skal sørge for tilpas afstand, så plasten ikke kommer i berøring med bladene. Det kan få bladene til at rådne i den høje luftfugtighed, der vil opstå under plasten.Men der bliver formentlig alt for hedt for stiklingerne her i solen. Derfor sørger Lene for at skabe lidt skygge – her blot med en stol og lidt fiberdug.

Husk at kigge til stiklingerne undervejs. Luft ud en time dagligt, så de ikke ”driver” af fugt, og sørg for, at de ikke mangler vand. Efter blot en uge tjekker Lene, om der er sket rodudvikling hos stiklingerne. Og den kraftige basilikum Yemenite har allerede skudt de første rødder af sted.

Den er ualmindelig kvik at stiklingeformere. Hverken oregano- eller mynte-stiklingerne har dog synlige rødder endnu, men mynten svulmer en anelse nederst på stænglen, og det er tegn på, at den er i gang med noget roddannelse.

Begge bakker ryger tilbage under plasten og stilles i skyggen lidt endnu. Basilikummen derimod har ikke længere brug for den høje fugtighed. Den er faktisk allerede klar til ompotning.

Så Lene sørger for hurtigt at potte stiklingerne om i fire små potter og glæder sig over, hvor let det har været at få flere planter af den kraftige basilikum.