For det er nemlig, mens hindbærplanterne blomstrer, at hindbærbillerne finder vej og lægger deres æg i blomsterbunden. Derfor skal du ud og ryste billerne af buskene, fx hver aften i blomstringstiden.Find en balje, og fyld lidt vand i bunden. Tilsæt også en smule opvaskemiddel.

Sæben får overfladespændingen til at forsvinde, så de insekter, du ryster af, vil drukne i baljen.Sådan må du dagligt rundt og ryste dine hindbærbuske, mens de blomstrer, hvis du vil undgå, at billerne lægger æg.Dyrker du derimod efterårshindbær, vil buskene blomstre noget senere – typisk fra midten af juli måned.

Det er oftest efter hindbærbillernes æglægningsperiode, og dermed kan du altså undgå at få orm i de hindbær, der modner sent.Her var fangsten ikke så stor, men en enkelt, lille hindbærbille blev det da til. Insekterne er døde, så Maren tømmer blot baljen på stedet med det samme.

Er knopperne på dine solbærbuske svulmet underligt op som på disse grene, kan du være sikker på, at buskene er angrebet af de såkaldte solbærknop-galmider. De svulmende, runde knopper kaldes også for galler.Miderne er meget små – kun 0,2-0,3 mm lange.

I en enkelt opsvulmet knop kan der gemme sig mange hundrede mider, og du kan ikke se dem med det blotte øje.I april-maj måned kravler de mange tusinde mider ud af knopskællene, klar til at inficere de nye knopper, der bliver dannet. Problemet med miderne vil ubehandlet vokse år for år.

Derfor bør du tjekke dine solbærbuske – bedst lige før løvspring. Er der opsvulmede knopper, skal de væk med det samme. Er der flere knopper, fjerner du hele grenen. Og er flere grene inficeret, gør du klogt i at grave hele busken op.

Alle inficerede grene skal smides ud. Og smid helst grenene helt ud af haven, gerne pakket rigtigt godt ind under transporten, fx i en plastpose som her. Så risikerer du ikke, at smitten spreder sig yderligere.

Både jordbær, hindbær, brombær og vindruer kan blive ramt af svampesygdommen gråskimmel. Svampen viser sig især, når vejret er fugtigt. Bærrene bliver grå og nærmest lodne.

Pluk de skimlede bær, og fjern dem fra bedet, så snart du ser dem. Og sørg for, at der er luft i og omkring planten, så den hurtigere tørrer efter regnvejr.