I eksemplet her vender haven mod sydvest og får derfor masser af sol fra omkring middag til ud på aftenen. Derfor skal der vælges hårdføre planter, der tåler den direkte sol mange timer om dagen. Samtidig har vi valgt, at der skal være blomstring fra maj til september.

På et begrænset areal som vores er det klogt at begrænse blomstringsperioden en smule, da der ganske enkelt er for få planter til en lang periode med blomstring, hvis det samtidig skal se ud af noget.

Jane har besluttet, at den gennemgående farveholdning skal være lilla, blå, blåviolet og rosa, og med det som udgangspunkt bladrer hun simpelthen opslagsbøger med planter igennem og finder dem, der passer både med hensyn til lys, jord og farve.

Det er lidt med blomsterfarver som vægfarver indendørs. Hvis du kan holde dig til nogle enkelte farver, giver det et mere harmonisk og rolig udtryk frem for en palet af forskellige farver. Hver gang Jane finder en plante, som hun vil have med, skriver hun den ind på computeren.

På den måde får hun stille og roligt opbygget en planteliste, der opfylder hendes kriterier. Når du skriver navnene på planterne ind, bør du anvende de latinske navne. Det gør det meget nemmere, når du skal søge på internettet eller bestille planterne.

Når du udvælger planter, bør du samtidig vælge nogle med forskellige højder. Det vil give bedene liv og karakter. Blander du samtidig stauder med græsser og en enkelt busk eller to, er du godt på vej til at skabe et dynamisk og varieret anlæg.

Fra haveplanen kender du størrelsen på de bede, der skal beplantes. Og kombinerer du den med din planteliste, kan du lave en beplantningsplan. Her kan du se, hvor og hvor mange af hver enkelt plante der skal placeres.

Til disse to bede har vi valgt: Alchemilla mollis Aster ’Sapphire’ Astrantia ’Lola’ Euphorbia polycroma Geranium ’Gravetye’ Geranium ’Jolly Bee’ Hemerocallis ’Sleepy Hollow’ Hemerocallis ’Catherine Woodbury’ Hosta ’Canadian Blue’ Panicum ’Warrior’ Salvia ’Caradonne’.

I bedene bliver der også sat 2 små buddleja ‘Nanhoe Blue’ sommerfuglebuske. Hvert bed omkranses af buksbommen Buxus sempervirens ’Suffruticosa’.

Med en haveplan i hånden kan du enten henvende dig til en anlægsgartner, eller du kan selv gå i gang med at udføre drømmehaven.