Lus er svære at undgå. De overvintrer som æg, der klækkes ved den første forårsvarme. I varme perioder kan lusene formere sig nærmest eksplosivt. Så kan nyttedyr, der lever af lusene, som for eksempel mariehøns og deres sultne larver, ikke klare opgaven på egen hånd.

Massive angreb af bladlus kan ødelægge planten. Derfor bør du gøre noget for at fjerne lusene. Mette vælger at få bugt med lusene ved hjælp af insektsæbe. Sæben vil ud over lusene også tage andre små insekter med i købet.

Er der kun få lus på planten, er det måske slet ikke nødvendigt med insektsæbe. Forsøg i stedet at mase lusene med fingrene, find mariehøns, og sæt dem på de lusede planter – eller fat vandslangen, og skyl lusene af med almindeligt postevand.

Når du sprøjter med insektsæbe, må det ikke ske, mens solen skinner. Så svides bladene. Gør det efter solnedgang – eller en dag, hvor det er overskyet. Sørg for at komme godt ind i bladhjørnerne – og husk også undersiden af bladene.

Lidt senere på sæsonen er der atter lus. Denne gang i broccolien. Lusenes ekskrementer er sukkerholdige og føles fedtede, hvis man stryger over området med hænderne.

I daglig tale kaldes ekskrementerne for honningdug. Angrebet er denne gang ikke så massivt. Der er desuden regn i sigte, så Mette vælger blot at fjerne lusene med hænderne.