Når du i vinterens løb går i gang med at planlægge årets afgrøder i køkkenhaven, er det en smagssag, hvilke du bør vælge til din have. Nogle er vilde med squash, andre elsker rosenkål, og atter andre kan ikke leve uden en buket af forskellige salater at vælge imellem.

Pladsforholdene betyder også en del. Visse afgrøder som for eksempel græskar og drueagurker kræver megen plads, mens radiser kan dyrkes i en lille potte. Der er imidlertid stor forskel på, hvor mange kræfter du skal bruge på at avle afgrøderne i køkkenhaven.

Gulerødder er lækre og sprængfyldte af vitaminer, men det kan være lidt af en opgave at få dem sikkert og velvoksne gennem sæsonen uden orm. På samme måde forholder det sig med kål. Her er det kålsommerfuglenes larver, der er værst.

Der er således mange udfordringer, og der er venner og fjender, som du skal lære at kende, før det bliver rigtig sjovt. Er du nybegynder, så start med de nemme grønsager. Det er fx kartofler, løg og squash.

Et er dine smagsløg. Noget andet er høsttiderne. For du kan sagtens dyrke flere forskellige afgrøder på det samme stykke jord i køkkenhaven, hvis du planlægger det godt på forhånd. Mette vælger for eksempel først at dyrke kartofler i dette bed.

Når de er høstet, sår hun ærter i bedet i stedet. På den måde får hun både del i glæden over de allerførste hjemmedyrkede kartofler, og senere kan hun nyde de sprøde, grønne ærter.

Ved at veksle mellem afgrøderne opnår du desuden et nødvendigt sædskifte i jorden. Mette har god plads i sin køkkenhave. Derfor vælger hun flere forskellige kål- og salattyper. Der er også flere forskellige slags bønner.

Gulerødder skal der være i flere af regnbuens farver, det samme gælder bederne. I de mindre højbede plantes forskellige slags krydderurter, og rundt om cirklen midt i urtehaven vil Mette have forskellige slags spiselige blomster.

Der bliver også plads til både løg, porrer, selleri, pastinak, persillerod og knoldfennikel, foruden flere krydderurter som dild, basilikum, persille og purløg.

Mens Mette bladrer frøkatalogerne igennem, noterer hun, hvad hun skal have. Hun har stadig frø fra sidste sæson, og dem gennemgår hun også. Nogle kan stadig bruges, mens andre er blevet for gamle. Med lidt planlægning kan også du få endnu mere ud af din køkkenhave – uanset om den er stor eller lille.