Der findes et væld af forskellige gødningsprodukter på markedet. De gøder i princippet alle planterne fint, men de virker på lidt forskellige måder. Kuglerne og bolsjerne til venstre i billedet er begge langtidsvirkende gødningstabletter og frigiver gødningen langsomt over tid.

Følg blot mængdeanvisningen på pakken. Så behøver du faktisk kun gøde én gang i løbet af sæsonen, hvis du bruger disse forskellige langtidsvirkende tabletter. De virker nemlig i op til fem-seks måneder – altså gennem hele vækstsæsonen. Placér helst tabletterne på plantens skyggeside.

Det giver en mere jævn frigivelse af næringsstofferne. Temperaturen er nemlig afgørende for, hvor meget gødning tabletten løbende frigiver. Blomsterne optager kun den gødning, de har brug for, fra tabletterne. Lidt anderledes forholder det sig med de forskellige former for flydende gødning. De skal alle opløses i vand.

Det er vigtigt ikke at overdosere den flydende gødning i forhold til det anbefalede blandingsforhold, der er angivet på beholderen. De flydende gødninger fås både som kunstgødning (NPK) og som organisk gødning fremstillet af dyremøg.

Den sidste er godkendt til økologisk dyrkning og er et oplagt valg, hvis du fx skal dyrke urter eller andre spiselige afgrøder i din krukkehave. Du kan også købe blandinger, der ud over gødning også indeholder ingredienser, der bidrager til at holde på fugtigheden.

Når blandingen opløses i vand, får den nærmest konsistens som gelé. Kommer du forbi nogle brændenælder, kan du også lave en god, flydende gødning selv. Husk handskerne, og pluk blot løs. Nælderne skal dernæst i en spand med vand og stå i nogle dage og trække.

Her frigiver de en masse kvælstof, som krukkeplanterne senere kan få glæde af. Også nældevandet skal fortyndes – normalt i blandingsforholdet 1:10. Men når du bruger det til krukkeplanter, skal du være ekstra varsom og passe godt på, at blandingen ikke bliver for stærk.

Gøder du for meget, vil næringssaltene blot ophobe sig i jorden. Og det bryder planternes rødder sig ikke om. Generelt gælder det, at du kun bør gøde lidt, men til gengæld gøre det ofte. Medmindre du bruger langtidsvirkende gødning.

Større mængder af gødning på én gang svider plantens rødder og kan gøre mere skade end gavn. Hvilken type gødning du bør vælge, afhænger af dine vaner og dit temperament.