Sygdommene er svære at undgå, og det er heller ikke noget, Maren gør specielt meget ved. Det handler mere om at redde det, der kan reddes og så i øvrigt at begrænse skaderne.

Kartoflerne var de første afgrøder i haven, der blev angrebet af den meget udbredte kartoffelskimmel. Vi er i august måned, så skaden er til at overse. Kartoflerne har nemlig nået at udvikle sig under jorden.

Derfor klipper Maren blot toppene af, så snart hun opdager skimmelen på de grønne stængler. Så klarer kartoflerne sig udmærket under jorden, indtil hun høster dem.I staudebedet har svampesygdommen meldug angrebet nogle af planterne.

Især er det stauden mjødurt, der er blevet hvid på mange blade. Det bedste Maren kan gøre nu, er at klippe alle angrebne områder af for at sikre sig, at svampesporerne ikke breder sig yderligere. Når hun klipper planten tilbage nu, vil det også sætte gang i nyvæksten.

Samtidig vander hun de nedklippede planter med et afkog af planten padderokke. Den har et højt indhold af mineralet silicium, der både forebygger og hjælper på angreb af meldug.En regnfuld måned senere er endnu flere grønsager ramt. Her er det persillen, der har fået bladplet.

Bladplet får bladene til at visne. Løsningen er at fjerne de angrebne blade, så svampesporerne ikke breder sig. Hos porrerne er det svampesygdommen rust, der hærger. Maren høster derfor porrerne og piller de blade af, der er angrebet. Resten af porren kan hun sagtens bruge i køkkenet.

Det, hun klipper af, samler hun i en spand. Også tomaterne er ramt. Og her er det kartoffelskimmelen, der er på spil. Bladene får mørke pletter, gulner og visner ned. En enkelt tomat er helt mørk.Igen handler det om at fjerne alle tegn på angreb, så svampen ikke breder sig.

En fuldstændig afløvet tomatplante vil ikke kunne overleve. Den har brug for bladene til at fange lyset. Det er den store mængde regn, der er faldet, der har fået skimmelen til at brede sig. Tagudhænget over tomatkasserne har ikke kunnet holde planterne tørre nok.

Tomaterne kan normalt godt lide vand, men kun gennem den jord de vokser i. Konstant fugtighed på blade og frugter er skidt, så hvis det er muligt, kan man forsøge at holde planterne tørre over jorden.

Det er sidst på sæsonen, så Maren ønsker blot, at så mange tomater som muligt kan nå at modne på planten. Alt det angrebne plantemateriale fjerner Maren fra køkkenhaven med det samme.

Det ryger alt sammen på den lukkede ormekompost, hvor svampesporerne med tiden vil blive uskadelige, inden materialet atter ender i haven som kompost.