Mette bruger gran. Men allerførst skal krukken i rosenbedet væk. Den skal op på trillebøren, for Mette vil have den under tag vinteren over. Hun placerer krukken i jorden i drivhuset. Har du ikke et drivhus, kan mindre gøre det.

Sæt krukken under et udhæng, i en carport eller lignende. Du kan eventuelt dække den med gran eller fiberdug på toppen og vikle bobleplast om selve krukken.

I rosenbedet gør Mette først roserne klar til grandækningen ved at skære nogle af roserne lidt tilbage. Enkelte roser har nemlig skudt lange grene i vejret i løbet af vækstsæsonen. Derfor klipper Mette grenene af, så hun ikke risikerer, at de knækker af i hård vintervind eller ved et tungt snedække.

Så flækker de lange skud i al fald ikke et uhensigtsmæssigt sted, og de ville alligevel skulle klippes ned til foråret. Nu stikker hun grangrenene ned omkring rosen. Grenene giver læ omkring rosen. De vil også fange den første sne, der vil lægge sig som en dyne og fungere som yderligere god isolering.

Gran beskytter roserne med 2-3 varmegrader. Afhængigt af hvor i landet man bor – og hvor kold vinteren bliver – kan grandækket være afgørende for, at roserne overlever i en hård vinter. Man kan også beskytte roserne ved at hyppe lidt jord op omkring rodhalsen i efteråret.

Efterfølgende kan man sprede et lag komposteret kogødning over bladene, der ligger på jorden. Det får bladene til at formulde hurtigere – og samtidig komposteres også eventuelle svampesygdomme, bladene måtte gemme på.