Det er typisk gamle roser, der har stået i haven i mange år. De kan med tiden udvikle sig til et rigtigt krat, hvis ikke rodskuddene graves op. Man kan finde rodskydende roser inden for flere forskellige grupper af roser, fx klitroser og historiske roser, men også blandt nyere buskroser og klatreroser.

Rosen her er den historiske rose, ”Tuscany”. Den har en fin rosenduft og har været kendt i næsten 200 år. Den har sendt flere rodskud ud. Det er meget let at få flere af disse rosenbuske, hvis du ønsker den et andet sted i haven – eller hvis du har lyst til at glæde andre med rosen som en lille gave.

Det eneste, du skal gøre, er at grave det nye skud op. Sørg for at stikke spaden i jorden i en tilpas stor omkreds. Så sikrer du dig, at du får så mange rødder med som muligt fra det lille skud.

Når du har gravet rødderne fri – og skuddet er oppe – gælder det om at bevare passende med jord omkring rødderne, så du ikke risikerer, at rødderne tørrer ud.

Nu skal rodskuddet blot pottes op med jord, og så har du en ny rose klar til fx at forære væk og som siden kan plantes ud.