Mette er lykkeligt fri for den i egen have, men i nærheden af huset vokser padderokke vildt på marken. Padderokke er rig på silicium, der styrker plantecellernes immunforsvar. Det er sandsynligvis derfor, at planteudtrækket hæmmer svampesygdomme.

Mette samler sig omkring et kilo af planten. Og så går det hjemad. De grønne plantedele skal lægges i blød i 10 liter vand. Sådan skal de stå et døgns tid. Dagen efter får urterne et opkog på komfuret i ca. en halv time.

Nu har padderokkerne efterhånden afgivet den kraft, de kunne levere. Mette fjerner først det meste af urterne med en ske. Herefter sier hun resten af urterne fra med en sigte. Nu er padderokkeudtrækket klar til fortynding. Det skal ske i forholdet 5 dele vand til 1 del udtræk.

Med sprøjten i hånden er Mette nu bevæbnet til den første store præventive indsats mod især meldug i rosenbedet. Hun sprøjter godt i alle hjørner og husker også at ramme på både under- og oversiden af bladene med planteudtrækket.

Nu har hun gjort sit til at undgå svampesygdommen i det nyanlagte bed – i al fald i denne omgang. Hvis sommeren fortsætter med at være lige så tør som foråret, kan det være gavnligt at sprøjte forebyggende endnu en gang lidt længere henne på sæsonen.