Men kigger man nærmere efter, er nogle af de smukke blomster bukket under. Og sådan går det, når der har været nogle dage med hård vind og tung regn.

Helhedsindtrykket kan dog sagtens blive fint igen, hvis planten bliver pudset godt af. Og det er jævnligt nødvendigt med klatreroserne i haven, hvis man gerne vil have, at de skal tage sig godt ud. Det er dog hverken svært eller besværligt.

Ved nærmere eftersyn kan man i øvrigt se, at rosen døjer lidt med svampesygdommen stråleplet. Det kan man passende fjerne ved samme lejlighed. En stige er uundværlig, når klatrerosen er kommet op i højderne.

Jane går blot i gang med at klippe de blomster af, hvor man kan se, at regnvandet har fået dem til at rådne. I første omgang lander afklippet blot på græsplænen. Men også de blade, der er angrebet af den karakteristiske stråleplet, ryger samme vej.

Stråleplet smitter hurtigt, så det gælder om at fjerne alle angrebne områder fra rosenplanten.Ved at banke let til rosengrenene med løvriven falder de løstsiddende blade let af. Og så er det let at rive affaldet sammen til sidst. Med rosenaffald er det altid sikrest at undlade at putte det på komposten.

Der er ofte forskellige, let smittende svampesygdomme på blade eller stængler, og så er det bedre at få affaldet helt ud af haven og evt. smide det bort til forbrænding.På væggen her vokser en gammel klematis ”Montana”.

Det er en såkaldt gruppe 1-klematis og altså én af de klematis, der egentlig ikke skal beskæres.Men da sådan en klematis vokser temmelig meget, kan det alligevel blive nødvendigt at beskære den for at holde den på den afsatte plads.

Det var tilfældet for denne klematis, der blev kraftigt beskåret sidste år. Nu er det blevet tid til at pudse den af, så den atter kan tage sig ud fra sin bedste side.

Flere af grenstumperne er delvis døde, og her midt på sommeren kan Jane forholdsvis let se, hvor der er liv, og hvor hun med fordel kan pudse planten af. Sådan en lang, tør grenstump gør ikke noget videre kønt for helhedsindtrykket, så den skal bare væk.

I forårsmånederne ser hele planten delvis død ud, så da kan det være endda meget svært at se, hvor man med fordel kan klippe. Derfor er det langt bedre at pudse klematissen af, når den netop er afblomstret.

Det er faktisk ikke meget afpudsning, der skal til. Men det letter helhedsindtrykket at få det gjort.