Søg inspiration i andres haver – eller via bøger og blade. Det er nemlig langt lettere at vælge, når du har gjort op med dig selv, hvilke egenskaber der passer bedst til dig, din have og det voksested, du kan tilbyde planterne.

Den helt store og blomstrende klassiker inden for slyngplanterne er klematis. De findes i alle mulige farver og med både fyldte og enkelte blomster. De fleste klematis ser visne ud i vinterens løb.

Nogle af dem skal blot studses lidt til efter blomstring, andre skal klippes hårdt tilbage hvert år. Det afhænger helt af, hvilken beskæringsgruppe den enkelte klematis tilhører.

Af samme grund kan det heller ikke anbefales, at man blander de forskellige klematisgrupper. Så bliver det i al fald vanskeligt at se, hvor hver enkelt klematis hører til. Der findes enkelte klematissorter, der er stedsegrønne.

De er til gengæld ikke så hårdføre som de øvrige. Men der er masser af andre muligheder end klematis, hvis man er på udkig efter slyngplanter. En anden klassiker er vedbend. Den er både stedsegrøn, hårdfør og levedygtig under de fleste forhold.

Den blomstrer først sent i livet med lidt undseelige blomster, der til gengæld både dufter og tiltrækker bier, som nogle af de seneste blomster i haven, der kan levere nektar inden vinteren.

Det er typisk en klatrer, man vælger på grund af de flotte og dækkende blade. I en have med megen skygge kan kaprifolier være det rette valg. Flere af sorterne har endda dejligt duftende blomster. Er man til store, hængende blomsterklaser, er blåregn svær at komme udenom.

Den er meget dekorativ over en pergola eller ved et indgangsparti. Klatreroser er en anden favorit for mange. Også her er der et væld af muligheder. De fås med både duftende, fyldte og enkelte blomster.

Der er dem, der blomstrer overvældende én gang – og så dem, der bliver ved og ved. Da slyngplanter oftest bruges som en slags tillægsbeplantning i haven, hvor man ønsker lidt ekstra grønt eller ekstra blomstring, vil din succes med plantevalget dog altid afhænge af, hvor i haven planten skal gro, under hvilke forhold og på hvilken måde.