Insektsæben dræber alle de insekter, der rammes, ved at nedbryde de fedtholdige beskyttelsesmembraner, der omgiver dyrene. Pas derfor på eventuelle nyttedyr – for eksempel mariehøns, hvis du sprøjter.

Virkningen er dog begrænset til de levende dyr, og derfor bør du sprøjte igen 3-7 dage efter, så også bladlusenes nyklækkede larver rammes. Du bør aldrig sprøjte planterne i direkte sollys. Så risikerer du at svide plantens blade.

Sprøjt derfor en dag, hvor det er overskyet, eller gør det om aftenen. Mere enkelt er det blot at fjerne lusene fra de angrebne områder med en ganske almindelig vandslange.

Tag godt fat om planten, og spul lusene væk. Sørg for at komme godt ind i bladhjørner og under bladene. Lusene sidder tit lidt gemt. Er der kun et lille angreb, kan lusene fjernes med fingrene.

Nu er både lusene væk, dine fingre er ikke længere fedtet af honningduggen – og din plante er godt vandet op. Hold et vågent øje med planten efterfølgende – og giv den så bare endnu en omgang med haveslangen, hvis der bliver behov.