Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan anlægger du et staudebed

Print Gem artikel

Jorden er nu klar til at selve tilplantningen af staudebedet. Planterne er linet op i kasser, og Birgit er klar til først at sætte planterne ud på det bare stykke jord. Hun følger selvfølgelig den skitse, hun allerede har lavet over bedet.

For at bevare overblikket vælger hun først at placere de såkaldte solitære stauder i bedet. Det er de planter, som med tiden både vil vokse sig høje og få god fylde. De placeres derfor enkeltvis og ikke samlet i grupper som de øvrige.

Birgit har valgt grupper af pæoner og græsser, der går igen tre gange i bedet for at give en god rytme. Græsserne kan blive mere end én meter høje, så pæonerne får mulighed for naturligt at læne sig op ad græsserne i takt med, at de vokser.

Dernæst placerer hun bedets høje planter for at sikre formen på bedet. Birgit støtter sig naturligvis løbende til den skitse, hun har tegnet. Endelig kan hun begynde at placere de lavere planter i bedet. Til sidst finjusteres alle planternes placering, så bedet får den tilsigtede harmoni.

Nu er alle planterne sat ud, og resultatet vurderes nøje. Er alt som planlagt, eller skal der mon en sidste justering til, inden planterne skal i jorden? Hun er ganske tilfreds med resultatet, så nu kan næste fase begynde.

En helt almindelig planteske er det vigtigste værktøj, når selve plantningen foregår. Jorden er løsnet og bearbejdet og derfor forholdsvis let at gå til. Birgit graver et plantehul til hver plante, placerer den fugtige plante i hullet, fordeler jorden rundt om og trykker godt til.

Det er meget vigtigt, at planten får god jordkontakt ved rødderne, og det er nemt at tjekke ved at løfte op i plantens top. Birgit har valgt at plante dette bed en smule tættere, end planteskolen normalt anbefaler. Hun vil nemlig gerne have, at det dækker godt allerede i denne sæson.

Hvis den anbefalede plantetæthed ikke er angivet på potten, når du køber den, kan du altid spørge på planteskolen. Der er planter nok at gå i gang med, og Birgit har derfor allieret sig med en hjælper i dagens anledning. Det er samme fremgangsmåde for alle planter.

Nu er alle planter i jorden, og det er blevet tid at rydde op. For at give de nyplantede stauder de bedst mulige vilkår i etableringsfasen får hver plante en lille madpakke af organisk gødning med på vejen.

Gødningen består af komposteret komøg. Så snart der falder lidt regn – eller ved vanding – siver gødningen ned i jorden og er ikke længere at se på overfladen. Det komposterede komøg virker hurtigt og giver således planterne ekstra medvind til at etablere sig i bedet.

Selv om planterne er vandet godt op, inden de er kommet i jorden, får hver enkelt alligevel et brusebad med vandslangen til slut. Det sker for at sikre, at rødderne er i kontakt med jorden.

Der er ingen grund til at vande al jorden i bedet. Sørg for at vende tilbage med vandslangen til planten, efter vandet er sunket første gang. Så sikrer du dig, at alt er vandet godt igennem.

Nu er bedet færdiganlagt. I tiden, der kommer, skal planterne gerne bruge alle kræfter på at etablere sig godt i det nye bed.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Sådan anlægger du et staudebed
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage